Irán szeptemberben feloldja a kriptobányászati tilalmat a csökkenő hőmérséklet hatására

Irán végre készen áll a nyár elején bevezetett korlátozások feloldására, a kriptobányász farmok legnagyobb örömére. Ugyanis első körben pont ezen üzemek miatt kellett bevezetni a szóban forgó szankciókat. Az iráni közmédia szerint az állam áramszolgáltató vállalata azt nyilatkozta, hogy a jövő hónaptól megszűnik a tilalom. 

A rendkívül olcsó és államilag dotált villanyáram az országot a bányászok valóságos Mekkájáva tette. Csakhogy, a dolog sajnos rosszul sült el és a helyi lakosokon csattant az ostor. Az idei nyár folyamán ugyanis országszerte több tucatnyi alkalommal jelentettek áramkimaradásokat és áramellátási problémákat. Az államigazgatás nem tűrte tovább a fennálló helyzetet s cselekvésbe fogott.

Az ügy végkifejlete egy 4 hónapos kriptobányászati tilalom lett, amely szeptember 22-én jár le. Az iráni bányászok, s a szép számban az országban tartózkodó kínaiak egyaránt, tűkön ülve várják az imént említett dátumot.

Hozzá kell tenni, Iránban 2019 óta legális ipari tevékenységként van nyilvántartva a kriptovaluta bányászat. Emellett pedig összesen 30 engedélyezett és hivatalosan működő farmot jegyez az Ipari, Bányászati és Kereskedelmi Minisztérium.

Kriptobányász farm

Az engedéllyel rendelkező iráni bányászok folytathatják tevékenységüket

A kormány reményei szerint az áramfogyasztás az országban a nyár végével visszatér a jól megszokott értékekhez, s újra kezdetét veheti a kriptobányászat. Mostafa Rajabi Mashhadi, az állami közmű szóvivője, szerint a becslések bizakodásra adnak okot. A csökkenő hőmérséklettel egyidejűleg a villamos áram iránti igény is alábbhagy, így a digitális eszközöket bányászó entitások visszatérhetnek foglalatosságaikhoz.

A májusban bevezetett korlátozás fő kiváltó okai között elsősorban a nagy energiaigényű bitcoin és más proof-of-work alapú bányászat szerepelt. Ebből kifolyólag az iráni kormány jobbnak látta egy időre jegelni a témát, s kivonni a kriptobányász üzemeket a forgalomból.

Tavanir energiavállalat több, mint 200 000 illegális bányagépet foglalt le

A helyi, legális kereteken belül funkcionáló társaságok elégedetlenségüket fejezték ki a kormány intézkedései ellen. Mivelhogy, az engedélyezett bányászatok körülbelül naponta 300 megawatt (MW) áramot fogyasztottak, addig a törvénytelen egyének 3000 megawattot. Ez mellesleg megfelel a főváros, Teherán, napi áramszükségletének felével.

Irán emiatt elszánt harcba kezdett az illegális bányászok ellen, akik módfelett kártékony hatással vannak az egész bányásztársadalom megítélésére. A Tavanir vállalat jelenleg is azon ügyködik, hogy minél több szabálysértőt leplezzen le és tegyen pontot a törvénybe ütköző ügyletek végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük