Bepánikolt Irán, kínai bányászok ezrei mehetnek az országba

Irán pánikba esett. A kínai szigorítás miatt bitcoin bányászok ezrei mehetnek az országba, mely már most is áramkimaradásokkal küzd. 

Mivel a pekingi kormány keményen fellépett a bitcoin bányászok tevékenysége ellen, azok más joghatóságok után néznek. Az alacsony áron villamosenergiát kínáló Irán potenciális célpontként merült fel a BTC-bányászok között. Az ország állami tulajdonú energiaszolgáltatója azonban aggodalmát fejezte ki a bányászok esetleges beáramlása és a Kínából illegálisan behozott bányászati hardverek miatt.

Az iráni áramtermelő, elosztó és átviteli vállalat, a Tavanir figyelmeztetést adott ki a kínai kriptovaluta bányászok Iránba való bejutásával kapcsolatban, Kína folyamatban lévő, az iparág elleni kemény fellépése közepette. A Tavanir vezérigazgatója, Mohammad Hussein Motevallizadeh a kínai bányászati létesítmények bezárásáról szóló médiajelentésekre hivatkozott abban a levelében, melyet az áruk és devizák csempészete elleni küzdelemmel foglalkozó központi munkacsoportnak küldött. A Financial Tribune című angol nyelvű üzleti napilap cikke szerint az ágazat elleni kormányzati offenzíva más országokba szoríthatja a kínai bányászokat, mely különös aggodalommal tölti el Motevallizadeh-et.

Motevallizadeh szigorú ellenőrzések végrehajtására szólított fel, hogy megakadályozza a bányászati vállalatok és berendezések tömeges beáramlását a Kínai Népköztársaságból Iránba:

Az alacsonyabb villamosenergia-árak vonzóvá teszik Iránt a kínai bányászok számára. Valószínűleg bányászati berendezéseket kezdenek majd csempészni az országba.”

Szeptember 22-ig tilos a bányászat, nem hiányoznak a kínai bányászok

A kriptovaluták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Iránban, sok iráni fektetett az elmúlt évben különféle digitális pénzekbe. Az olcsó, államilag támogatott áram miatt valósággal kilőtt a kriptobányászat, amelyet az is nagyban segített, hogy az ország 2019 nyarán legális ipari tevékenységként ismerte el azt. Irán mint bányászati célpont jelentősége megnőtt, és a Cambridge-i Egyetem tanulmánya szerint az ország a globális hashrátának több mint 4,6%-át adja.

A Financial Tribune szerint Iránban 50 engedélyt adtak ki a bányászati vállalkozásoknak, de június végén az Ipari, Bányászati és Kereskedelmi Minisztérium 30 engedélyezett kriptofarmot számolt össze. Ez azután történt, hogy a tárca áprilisban bejelentette, hogy a bányászok kilowattóránként 16 574 rialt (nagyjából 117 forintot) fizetnek majd, ami négyszerese az eredeti árnak, ezért néhányan le is húzhatták a rolót. Irán legnagyobb engedélyezett bányászati létesítménye Rafszandzsán városában található, amely kínai tulajdonban és üzemeltetésben van.

A digitális valuták energiaigényessége miatt idén nyáron országszerte áramkimaradásokról számoltak be a helyiek, melynek fő okai között szerepelt a bitcoin bányászat. Májusban a teheráni kormány közölte, hogy a nyári csúcsfogyasztás idején még az engedélyezett bányászokat is leállítja. Eközben a Tavanir az illegális bányászati műveletek ellen indított akciót, mely segítségével a hatóságok az elmúlt hónapokban több mint 200 000 darab hardvert foglaltak le. Az eszközök a becslések szerint 750 megawattnyi áramot használtak fel, ami öt tartomány teljes fogyasztásának felel meg – állítja az áramszolgáltató.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.