Nőtt a Cardano blokkok mérete, de mit is jelent ez?

Mintegy 12,5 százalékot nőtt a Cardano blokkok mérete, a blokkláncon az utóbbi időben bevezetett számos fontos frissítések egyikének keretein belül. A fejlesztések elsősorban a blokklánc egyre növekvő kihasználtságát igyekezték orvosolni, azt a jövőben könnyebben bővíthetővé és skálázhatóvá téve. A 8 kilobyteos blokkláncméret növekedés után, egy blokk a Cardano hálózaton 72kb méretű lesz, ami a fejlesztők szerint megkönnyíti, hogy a hálózat több felhasználó mellett is problémamentesen fusson. Többek között, például a jelenleginél gyorsabb tranzakciókat tesz majd lehetővé.

Ez igencsak fontos, hiszen csupán 1 éve még alig 10,000 tranzakció ment végbe a Cardano blokkláncon, míg mára ez a szám átlépte a 200,000-t is, és továbbra is folyamatosan emelkedik. Egyes elemzők szerint a 12,5 százalékos blokkméret emelés még csak nem is lesz elegendő. Ezen kívül a megnövekedett blokkterjedelem könnyebbé teheti a DeFi alkalmazások és az ezekhez szükséges okosszerződések futtatását a hálózaton. A DeFi világot jelenleg megkérdőjelezhetetlenül az Ethereum blokklánc uralja, a Cardano hálózat fejlesztőinek pedig nyílt célja, hogy megtörjék ezt a hegemóniát. A fejlesztők remélik, hogy a Cardano hálózaton nemsokára szintén elérhetővé váló DeFi alkalmazásokkal minél nagyobb szeletet tudnak kihasítani maguknak a DeFi pénzügyek világából.

Defi, Defi, Defi, egy kis NFT és még több Defi

A Cardano blokkok mérete mellett,  az úgynevezett Plutus Script memória mérete is nőtt. Szintén 12,5 százalékos emelkedés után ez immáron tranzakciónkénti 11,25 millió egység.  John Woods a Cardano hálózat vezető fejlesztőjének szavaival élve: “A Plutus Script memória méretének növekedése azt jelenti, hogy a fejlesztők nagyobb számítási igényű, komplexebb Plutus scripteket is írhatnak majd, amelyekkel könnyebbé válik a hálózaton történő adatfeldolgozás, ami elsősorban a DeFi alkalmazások fejlesztőinek kedvez”.

Ha valaki mindebből egy szót sem értett, valószínűleg nincs egyedül, hiszen elég kevesen vannak tisztában a Cardano hálózat pontos működési mechanizmusával, de az egész mondatban az egyetlen kulcsszó a DeFi pénzügyek. A most bejelentett fejlesztések (és például az, hogy már a Cardano hálozaton is lehet NFT-ket mintelni / verni), egyértelműen azt az irányvonalat erősítik, amely szerint a Cardano mostanában nagyon ráfeküdt arra, hogy a jövőben DeFi blokklánccá váljon, kulcsszerepet betöltve a decentralizált pénzügyi infrastruktúrák világában.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük