Egy kriptomilliárdos is kiakadt az Ethereum magas díjai miatt

Su Zhu, a szingapúri székhelyű Three Arrows Capital Ltd. fedezeti alap vezérigazgatója november 21-én kijelentette, hogy elhagyta az Ethereumot a magas tranzakciós díjak miatt, amelyek miatt az új befektetők inkább más hálózatot választanak.

“Igen, elhagytam az Ethereumot, annak ellenére, hogy korábban támogattam” – vázolta fel Zhu a Twitteren közzétett bejegyzésében. Azt írta, hogy ugyanúgy lemondott az Ethereumról, ahogy a blokklánchálózat is lemondott a felhasználóiról. A 34 éves kriptomilliárdos felháborodva úgy fogalmazott:

“Az Ethereum kultúra masszívan szenved az alapítók dilemmájától. Mindenki már túl gazdag ahhoz, hogy emlékezzen arra, hogy eredetileg mit is akart csinálni. Talán egy medvepiacra van szükség, hogy emlékeztessük őket, vagy máshol kell építeni.”

Az Ethereum blokkláncon a tranzakciós díjak az elmúlt hónapokban meredeken emelkedtek. A BitInfoCharts adatai szerint az átlagos tranzakciós díj június eleje óta 1360%-kal ugrott meg, mindössze 2,80 dollárról 40,19 dollárra. A díjak november 9-én 62 dollár felett tetőztek.

Zhu arra panaszkodott, hogy az Ethereum magas gas díjai megnehezítik az új felhasználók, valamint az okosszerződéseket bevezetni szándékozók belépését.

“A felhasználók dühösek, hogy egy jövőképet ígérnek nekik, majd azt mondják, hogy tranzakciónként 100-1000 dollárt kell fizetniük, hogy élvezhessék azt. Ez disztópikus, és úgy is kell kezelni.”

Majd hozzátette:

“A kriptó lényege az, hogy az új generációknak hasonló lehetőségeket és szabadságot kínáljunk. Nem tudom, mi a megoldás. De azt tudom, hogy az újonnan érkező milliói felhasználónak nem kellene szégyelnie magát, ha más ökoszisztémákhoz mennek…”

Az olcsóbb blokkláncok, mint a Solana, az Avalanche és a Ronin profitáltak az Ethereum gas díjak okozta rémálomból. Míg az Ethereum alapú decentralizált Uniswap tőzsdén akár 100 dollárba is kerülhet egy érme cseréje, addig például az Avalanche-en a tranzakciós díj általában egy dollár alatt vannak, és az elszámolás szinte azonnal megtörténik.