Mi az a Polygon layer2 és mire lehet használni?

A Polygon layer2 chain neve nagyon sokszor felmerült az utóbbi időben, ám sokan nem tudják pontosan, hogy miről is van szó. A Polygon egy úgynevezett “layer2” (második szintű) megoldás, amire alblokklácként vagy mellékblokkláncként is szokás hivatkozni. A blokkláncok nagyon különbözőek lehetnek, így természetesen nem minden blokkláncon elérhetőek a layer2 megoldások, legalábbis integrált layer2 megoldások. Az Ethereum az egyik legnépszerűbb blokklánc a Bitcoin mellett, aminek az egyik fő oka a rendkívül sok elérhető funkció. Míg a Bitcoin inkább egyfajta egyszerű digitális értékmegőrzőrendszer, aminek leginkább a kialakult imázsa ad értéket, az Ethereum hálózatot úgy kell elképzelni, mint egy komplett operációs rendszert. Ezen az “operációs rendszeren” a fejlesztők rengeteg DeFi alkalmazást, NFT tokent, altcoinokat és egész alblokkláncokat tudnak futtatni.

A funkcionalitással azonban együtt jár a komplexitás is, így egyre nagyobb problémája az Ethereum hálózatnak az adatfeldolgozás sebessége, valamint a magas tranzakciós költségek. Erre a problémára kínálhatnak megoldást az olyan layer2 megoldások, mint a Polygon Chain. A Polygon hálózatnak saját natív tokenje is van, MATIC néven. A Polygon Chain lényege, hogy bizonyos alkalmazásokhoz szükséges számításokat elvégez az Ethereum hálózat helyett, vagy magát az adatokat is a Polygon blokkláncba ágyazva tárolja. Ezáltal sok esetben jóval kedvezőbb sebesség és tranzakciós költség érhető el, mintha natív Ethereum megoldásokra támaszkodnánk.

Decentralizált videojátékok, DeFi, NFT, Liquidity pool és minden, ami újdonság

A Polygon hálózaton futó alkalmazások jelentős része decentralizált/blokklánc/NFT-alapú videojáték. Az úgynevezett “Play to earn” koncepciójú játékok piaca rohamosan nőtt az utóbbi időben. Ezen játékok lényege, hogy a játékbeli virtuális fizetőeszközt – amelyet a játék során nyerhetnek a játékosok – szabadon eladhatják és megvásárolhatják kriptovalutáért, tehát végső sorban valódi pénzért. A játékbeli tokenek árát pedig a valós kínálat és kereslet határozza meg, szabadpiaci alapon. Klasszikus példa erre az Axie Infinity.

A Polygon layer2 chain továbbá számos DeFi alkalmazásnak is otthont ad, mint például a gTrade, amely egy decentralizált kriptotőzsde. A gTrade alkalmazáson keresztül fiat pénzért lehet kereskedni kriptovalutákkal, pont úgy, mint a Coinbasen vagy a Binancen, csak itt akár 1:100 tőkeáttétel is elérhető. Számtalan liquidity poolhoz is hozzá lehet férni a Polygonon keresztül, mint amilyen például az Impermax. Az Impermax egy likvidást kínáló megoldás, melynek lényege, hogy az ide utalt kriptovalutát az alkalmazás kölcsönadja olyan szereplőknek, akiknek épp szükségük van rájuk, majd a hitelek kamataiból jutalékot fizet a liquidity poolban lévő érmék tulajdonosainak.

Még több hasonló Polygon blokklánc alapú alkalmazás, angolul, itt.