Axie Infinity – az idei év legnépszerűbb blokklánc játéka

Az NFT-alapú online videojátékok nem számítanak már újdonságnak, hiszen legalább 2017 óta léteznek. A manapság is népszerű CryptoKitties-sel robbantak be, és sokak közülük viszonylag sikeresnek tekinthetők. Az Axie Infinity azonban vitathatatlanul különbözik minden elődjétől. Több mint 2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval és az idei több mint 1 milliárd dolláros bevételével nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Axie Infinity elképesztő sikereket ért el.

Most bemutatunk mindent, amit tudnod kell 2021 legnépszerűbb blokklánc játékáról.

Mi az Axie Infinity (AXS)?

Az Axie Infinity egy népszerű blokklánc játék, amelyet az elképesztően sikeres Pokemon játéksorozat inspirált. Nyitott, rendkívül rugalmas játékmenetet kínál, amely lehetővé teszi a játékosok számára, hogy különböző – Axie néven ismert – digitális háziállatokat gyűjtsenek össze. Ezeket nevelhetik, harcolhatnak velük, és kereskedhetnek is a folyamatosan bővülő Axie ökoszisztémában.

Az Axie Infinity jelenleg az első számú Ethereum-alapú játék DApp a heti on-chain volumen alapján. Szintén, a három legnépszerűbb játék-DApp egyike a felhasználók számát tekintve – több mint 100 000 egyedi heti felhasználóval.

A platform célja, hogy szórakoztató, hozzáférhető és oktató módon ismertesse meg a blokklánc-technológia lehetőségeit. Már most elmondhatjuk, hogy sikeresen megvalósította ezt a jövőképet, mivel az Axie Infinity számos fejlődő országban kiemelkedő szerepet játszik a blokklánc-iparban.

Mi az AXS és az SLP?

Az Axie Infinity ökoszisztémában két fő tokent használnak: Axie Infinity Shards (AXS) és Smooth Love Potions (korábban Small Love Potion) (SLP). A platform natív irányítási tokenjeként az AXS-tulajdonosok az Axie decentralizált szervezetének részét képezik, és segíthetnek a platform fejlesztésének kialakításában. Például eldönthetik, hogyan kell elkölteni a pénzügyi forrásokat, vagy hogyan osztják el az ökoszisztéma-alapokat. Az SLP-t viszont a játék alkalmával lehet megszerezni, és új Axie-k tenyésztésére használható.

Mind az AXS, mind az SLP ERC-20 alapú tokenek, amelyekkel lehet kereskedni az Ethereum hálózaton.

Az Axie Infinity a token értékesítések utolsó szakaszát a Binance Launchpadon bonyolította le, és összesen 2,97 millió dollárt gyűjtött össze. A mögöttes technológiát a Sky Mavis játékstúdió fejleszti, amelynek vezetői Trung Nguyen- vállalkozó és mérnök, Aleksander Larsen- tapasztalt üzletfejlesztő, Aleksander Larsen (COO) és Viet Anh Ho, a Sky Mavis ügyvezető igazgatója és képzett mérnöke, aki korábban a Google-nél és a PayPal-nál is dolgozott.

AXS felhasználási esetek

2021 augusztusától az AXS tokent elsősorban új Axie-k tenyésztésére használják. A tervek szerint azonban további funkciókat is hozzáadnak a tokenhez, többek között elérhetővé válik:

Jutalom staking

Az AXS-tulajdonosok hamarosan stakelhetik tokenjeiket, hogy az AXS-infláció arányos részét megszerezzék. Ez a funkció a tervek szerint 2021 második felében fog elindulni.

Irányítás

Az Axie Infinity-t úgy tervezték, hogy átálljon a decentralizált irányítási rendszerre, amely szerint az AXS-stakerek átveszik a platform fejlesztésével kapcsolatos döntések meghozatalát. Az irányítási funkciók várhatóan 2021-ben indulnak el, míg az Axie Infinity-t 2023 végéig egy teljesen decentralizált szervezetnek kell irányítania a tervek szerint. Az irányító tokkennel rendelkezők a következő témákba szólhatnak bele: a kincstári pénzeszközök elköltése és a fejlesztési ütemtervben szereplő funkciók priorizálása.

Vásárlási jogosultság

A felhasználóknak szükségük lehet AXS birtoklására ahhoz, hogy részt vegyenek a jövőbeni Axie, földterület vagy cikkek értékesítésében.

Hogyan működik az Axie Infinity?

Az Axie Infinity egy harci játék, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós időben harcoljanak Axie-eikkel. Minden Axie egyedi, és egy ERC-721 nem helyettesíthető token (NFT) képviseli. Minden Axie négy különböző statisztikával rendelkezik: egészség, morál, képesség és gyorsaság. Mindegyik tulajdonság kulcsfontosságú szerepet játszik az Axie harci mechanikájában, mivel ezek alapján dől el, hogy az Axie mekkora támadást bír el, ki támad először, és mennyire tud mást megsebezni, stb.

Az Axie-k a hat normál osztály (Aquatic, Beast, Bird, Bug, Plant, or Reptile), vagy a három titkos osztály egyikébe (Dawn, Dusk, or Mech) egyikébe tartoznak. A különböző osztályoknak megvannak az erősségeik és gyengeségeik, amelyek miatt többé-kevésbé hatékonyak bizonyos más osztályokkal szemben. Például az Aquatics erős a Beast, a Bug és a Mech Axie-kkal szemben, de gyenge a Reptile, Plant, és Dusk Axie-k ellen. Ezek szintén befolyásolják az Axie statisztikáit.

Egy Axie hat testrészből áll: hát, fülek, szemek, szarv, száj és farok. A szemeket és a füleket leszámítva ezekhez a részekhez egy-egy képesség kapcsolódik, és befolyásolják az Axie harci képességeit.

Amellett, hogy az Axie-k SLP megszerzésére használhatók küldetéseken való részvétellel, PVP Arénában és Kalandmódban, potenciálisan ritka és hatékony kombinációk létrehozására is tenyészthetik őket. Mindegyik Axie legfeljebb 7-szer szaporítható az Axie-populáció korlátozása érdekében. Ez 4 AXS-be, és változó számú SLP-be kerül – az első tenyésztési ciklus 150 SLP-be kerül, míg ez a hetedik (és utolsó) alkalomra 3150-re emelkedik.

Az Axie gének befolyásolják a karakterek képességeit

Az Axie minden testrészéhez három gén kapcsolódik: egy domináns (D), egy recesszív (R1) és egy kevésbé recesszív (R2) gén. A domináns géneknek 37,5% az esélye, hogy bármely utód megörökli, míg a recesszív gének esetében ez 9,375%-ra, a kevésbé recesszív gének esetében pedig 3,125%-ra csökken.

Egy nyilvánosan elérhető kalkulátor segítségével kiszámítható annak az esélye, hogy bármely két Axie utódai milyen sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Axie-k legritkább típusai közé tartoznak a misztikus testrészekkel rendelkező típusok, amelyek csak az előzetes értékesítés során eladott eredeti Axie-k egy részénél találhatók meg. Az eredeti, 4088 Axie-ból álló sorozat 25%-a (Origin-ként ismert) misztikus testrészekkel rendelkezik. Ezekből összesen 19 tripla misztikus és 3 quad misztikus jött létre. Eddig a három legdrágább Axie, amit valaha eladtak, tripla misztikus volt – köztük a #2761, a #3224 és az #1046 Axie-k, amelyek korábban 200, 200 és 300 ETH-ért keltek el.

2021. augusztusában az egyik utolsó quad misztikus Axie (#991) jelenleg 5000 ETH áron eladó. A misztikus vonásokat nem lehet átadni.

A játékon belüli erőforrások sokasága tokenizált és cserélhető a P2P piactereken. Ide tartoznak a telkek, amelyeket a felhasználók testre szabhatnak különféle elemekkel. Összességében a Lunacia Axie Infinity világa 90 601 földterületből áll, melyeknek hét típusa van (Savannah, Forest, Arctic, Mystic, Genesis, Lunas Landing és Map).

Az Axie Infinity Lunacia SDK-t is fejleszt, amelyet a játékosok és a fejlesztők további játékélmények létrehozására használhatnak az Axie Infinity művészeti eszközeinek felhasználásával.

Az első 2018-as bevezetése óta az Axie Infinity számos upgrade-en és frissítésen esett át. A tenyésztő játék, a csatajáték és a kártyacsata játék már teljesen működőképes – míg a szárazföldi játékmenet belső tesztelés alatt áll. A földeket, tárgyakat és Axie-kat most a Ronin oldalláncra költöztették. Néhány rövid távú ütemterv eleme a szárazföldi játék elindítása 2022 első félévében, majd a Lunacia SDK alfa-bevezetése 2022 második felében.

A játék elsősorban az Ethereum blokkláncon működik, de a játék mögött álló fejlesztőcsapat egy nagy sebességű oldallánc-megoldást is épít Ronin néven. Ennek célja a játékélmény javítása a sebesség növelésével és a gas díjak megszüntetésével, miközben megtartják az Ethereum blokklánc biztonságát.

Play-to-earn: Hogyan működik?

Az Axie Infinity segített egy új játékműfaj létrehozásában, amelyet play-to-earn néven ismerünk, mivel lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bevételt szerezzenek AXS, SLP és egyéb elemek formájában a játékból.

Az új játékosoknak legalább három Axie-t kell vásárolniuk (vagy kölcsönözniük) a játék megkezdéséhez. A legolcsóbb Axie 70–250 dollárba kerül. Míg az Axie-k bármilyen más egyedi testrészekkel, képességekkel vagy készségekkel valószínűleg lényegesen többe kerülnek. Ez jelentős akadályt jelenthet az új játékosok számára belépéskor.

Mi az az ösztöndíj az Axie Infinity-ben?

Az Axie Infinity szokatlan amiatt, hogy ez egy önmagában virágzó mikrogazdaság. Több ezer játékos játszik AXS és SLP jutalmakért, tenyésztenek és harcolnak az Axie-kkal, vásárolják és adják el őket, a földeket, és sok más ritka terméket, hogy bevételt szerezzenek.

Az Axie Infinity play-to-earn karakterisztikája egy egyedi Axie Infitny típusú ösztöndíj gazdasághoz kiépüléséhez is vezetett. Ebben a formációban nevelkedtek ki a legjobb játékosok, akik Manager néven futnak. Ők akár 3 darab Axie-t is meghitelezhetnek saját munkásaiknak, akiket a játékban Scholar-nak, azaz ösztöndíjasnak neveznek.

Ezek a Scholar játékosok aztán az Axie-k csapatát használják fel újabb SLP-k  és más egyedi termékek megszerzésére. A megszerzett elemeket aztán megosztják a Managerekkel. A Manager játékosok cserébe új oktatási erőforrásokat és mentorálást adnak a Scholar-jaiknak, amelyek által ők még tovább növelhetik a napi hasznukat.

Fontos kiemelni, hogy nem engedélyezett a többszörös profil létrehozása. Ha egy felhasználót elkapnak, hogy több profillal is rendelkezik, azonnal kitiltják őket, és a piactéren is megbélyegzésre kerülnek.

Ennek eredményeképpen a Managereknek biztosítaniuk kell, hogy a Scholar-jaik nem szegik meg ezt a szabályt. Ugyanis ha bárkit csaláson kapnak, akkor a Managerek Axie-jait is elkobozhatják és véglegesen ki is tilthatják őket a játékplatformról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük