A Mozilla felfüggesztette a proof-of-work kriptók elfogadását

Az óriásvállalat úgy döntött, hogy újra elkezdi elfogadni a proof-of-stake mechanizmuson alapuló kriptovalutákat, miután a bitcoin elleni felháborodás miatt az év elején fel kellett függesztenie az adománygyűjtési akcióját.

A Firefox böngésző mögött álló Mozilla most azzal próbálja megnyugtatni környezettudatos közösségét, hogy kizárólag proof-of-stake (PoS) kriptoadományokat fogad el. A vállalat még januárban törölte el azt a lehetőséget, hogy a felhasználók kriptóval is támogathassák a munkájukat. A kriptoadományok most viszont egy felülvizsgálati időszak után újra engedélyezve lettek.

A Mozilla egy blogbejegyzésben jelentette be az adományozási szabályzatuk megváltoztatását, hogy az összhangban legyen a környezetvédelmi kötelezettségvállalásaikkal.

“A Mozilla többé nem fogadja el a proof-of-work mechanizmuson alapuló kriptovalutákat, amelyek nagyon sok energiát fogyasztanak. A proof-of-work kriptovaluták energiaigényes jellegük miatt jelentősen növelhetik az üvegházhatású gázok kibocsátását.” – olvasható a bejegyzésben.

A vállalat azt is közölte, hogy a lépésre a tavaly januárban saját maguk által előírt éghajlatvédelmi kötelezettségvállalások miatt került sor, amelyek célja, hogy évről évre jelentősen lecsökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását:

“A Mozilla azon döntése, hogy nem fogad el proof-of-work adományokat, biztosítja, hogy adománygyűjtő tevékenységünk összhangban maradjon az éghajlatvédelmi kötelezettségvállalásunkkal.”

Gurbács Gábor is bírálta a Mozillát a bitcoin blokkolása miatt

Azzal, hogy a Mozilla minden nem proof-of-stake kriptót elutasít, nemcsak a bitcoint, de az ethereumot is blokkolja – legalábbis addig, amíg az ETH át nem áll a PoS mechanizmusra. A vállalat egyébként várhatóan 2022 második negyedévének végéig közzéteszi az elfogadott kriptovaluták listáját.

Gurbács Gábor, az amerikai VanEck befektetési cég digitális stratégiáért felelős igazgatója éles kritikával illette a Mozilla döntését, hogy blokkolja a bitcoint. Egy keddi tweetben “félrevezetett és erényjelző jellegűnek” nevezte a lépést, hozzátéve, hogy “a bitcoiné az egyik legzöldebb ágazat.”

Míg a BTC évente körülbelül 204,5 terawattóra energiát fogyaszt a Digiconomist blokklánckutató vállalat adatai szerint, az éghajlatra gyakorolt tényleges hatása ennél sokkal bonyolultabb. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a bitcoin bányászok segítenek az energiahálózatok megerősítésében és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, miközben maga a bányászat egyre inkább megújuló energiára áll át.

A Blockstream és a Block egyébként pénteken jelentette be, hogy Elon Musk óriásvállalatával, a Teslával közösen fognak egy napenergiával működő bitcoin bányászfarmot létrehozni Texasban. Mivel egyre több megújuló energiával működő adatközpont és bányászfarm jön létre, így sok szakértő szerint megkérdőjelezhető lehet a Mozilla azon döntése, hogy blokkolták a proof-of-work eljáráson alapuló kriptovalutákat.