Sikeres volt az Ethereum első nagyobb proof-of-stake tesztje

Hétfőn az Ethereum fejlesztői elvégezték az első nagyobb tesztet a blokklánc közelgő, proof-of-stake konszenzusos mechanizmusra való áttérése előtt.

A fejlesztők eddig nagyrészt tesztneteken vizsgálták, hogy milyen problémák léphetnek fel az új mechanizmusra történő áttérés után. Ezek a tesztnetek az Ethereum blokklánc pontos, kifejezetten erre a célra kialakított másolatai. Ami hétfőn más volt, az az, hogy most a valódi mainnet egy verzióján végezték el a tesztet, így a fejlesztők gyakorlatilag a valódi blokkláncon, élesben tudták kipróbálni, hogy működik-e a proof-of-stake eljárás.

Mivel a szakemberek természetesen nem akarták a teljes blokkláncon elvégezni a változtatást, létrehoztak egy úgynevezett “shadow forkot”. A művelet során néhány validáló node levált a fő hálózatról, a fejlesztők pedig csak ezeken a csomópontokon végezték el a frissítést, így a teszt nem érintette a hálózat többi részét. Az Ethereum fejlesztői már 2016 óta tervezik a proof-of-stakere való átállást, a hétfői teszttel pedig egy újabb lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy az Ethereum áttérjen az új mechanizmusra.

Csak két kliensszoftvernél észleltek problémákat

A shadow fork fő célja az volt, hogy ellenőrizzék, vajon az Ethereum proof-of-work és proof-of-stake validáló node-jai tudnak-e együtt működni. A fejlesztők ugyanakkor azt is meg szerették volna vizsgálni, hogy az Ethereum csomópontok futtatására használt kliensszoftverek – mint például a Nethermind, a Besu, a Geth és az Erigon – problémamentesen, az eddig megszokott módon futnak-e.

Az Ethereum fejlesztői csapatának egyik tagja, Parithosh Jayanthi arról számolt be, hogy a teszt nagyrészt sikeres volt. A hálózat képes volt blokkokat létrehozni és tranzakciókat véglegesíteni teljes egészében a proof-of-stake algoritmus használatával. A validáló csomópontok összesen több mint 26 ezer blokkot állítottak elő, körülbelül 13 másodperces átlagos blokkidővel. Jayanthi szerint egyébként az Ethereum csapata csak két kliensnél, a Nethermind-nál és a Besu-nál észlelt kisebb problémákat.

A hétfői shadow fork volt az első a két ilyen tervezett teszt közül, a másodikra pedig április 22-én kerül majd sor.