A Coinbase az első kriptovállalat, amely felkerült a Fortune 500-as listára

A Fortune üzleti magazin a 2021-es pénzügyi év bevételei alapján rangsorolta a vállalatokat a legújabb listáján. A Coinbase kriptotőzsde lett az első kriptovállalat, amely felkerült a Fortune 500-as listára, amely az USA legnagyobb vállalatait rangsorolja a bevételek alapján. A kriptotőzsde a 437. helyre került be.

A Coinbase annak ellenére felkerült a listára, hogy a jelenlegi medvepiaci körülmények miatt eléggé megtorpant a növekedése. De a Fortune a 2022-es listán a vállalatokat még a 2021-es bevételek alapján rangsorolta.

A 2022-es Fortune 500-as lista bevételi küszöbe 6,4 milliárd dollár volt, ami 19%-kal magasabb a tavalyi határnál. A Coinbase 2021-es bevétele 7,8 milliárd dollár volt a Fortune kalkulációja szerint.

Az idei év azonban eddig nem alakult ilyen rózsásan a Coinbase számára. A vállalat 1,16 milliárd dolláros nettó árbevételt és 430 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben. Összehasonlításképpen a Coinbase nettó bevétele a tavalyi negyedik negyedévben 2,49 milliárd dollár volt.

Ahogy a kriptovaluták árfolyama az elmúlt hat hónapban eléggé bezuhant, úgy a kereskedési volumenek is nagyot csökkentek a kriptotőzsdéken. A Mizuho Securities erre reagálva 6,7 milliárd dollárról 5,6 milliárd dollárra csökkentette a Coinbase 2022-es egész éves bevételére vonatkozó becslését.

Beszakadt a Coinbase részvényárfolyam és lassítják a bővítést

A kriptopiaci visszaesés közepette a Coinbase részvényeivel minden idők legalacsonyabb szintje közelében, 66 dolláron kereskednek jelenleg. A hónap elején viszont még ennél is rosszabbul teljesített, egészen 40 dollárig zuhantak be a részvények, ami 88%-os csökkenést jelent a 328 dollár feletti debütálásukhoz képest.

Coinbase árfolyam

A Coinbase elnöke és operatív igazgatója, Emilie Choi nemrég azt mondta, hogy a vállalat lassítani fogja a munkaerőfelvételt a viharos piaci körülményekre reagálva.
Az idei év elején azt terveztük, hogy megháromszorozzuk a vállalat méretét. A jelenlegi piaci körülmények miatt azonban most úgy érezzük, hogy bölcs dolog lassítani a bővítést, és újra fogjuk értékelni a létszámigényünket a legfontosabb üzleti céljainkkal összhangban” – mondta.

Choi megnyugtatott, hogy a Coinbase “erős helyzetben” van, és “szilárd mérleggel” rendelkezik. Elmondta továbbá, hogy a Coinbase már több piaci visszaesést is átélt, és minden alkalommal megerősödve került ki belőle.

Ennek fényében érdekes lesz figyelni, hogy a Coinbase bekerül-e a Fortune 2023-as listájára. A Fortune magazin 1955 óta adja ki a legnagyobb bevételt termelő vállalatok listáját. Az USA legnagyobb retail vállalata, a Walmart az elmúlt tíz egymást követő évben mindig az első helyen állt.