A kriptotőzsdéken nem annyira biztonságos őrizni a coinjainkat

A 10-Q nevet viselő dokumentum egy nagyon fontos pénzügyi jelentés egy amerikai, tőzsdén jegyzett cégről. Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez, azaz a SEC-hez kell benyújtani a cég pénzügyi évének első három negyedévéről. Nagyjából a pénzügyeiket kell ebben a jelentésben bemutatniuk az üzleti folyamataikhoz kötődően, de ez nem egy auditált dokumentum, ezt fontos tudni. Néhány nappal ezelőtt a Coinbase kriptotőzsdéje is benyújtotta a legfrissebb 10-Q dokumentumát.

A kriptotőzsdék nem annyira biztonságosak, ha a bitcoinunkról van szó

Ebben bemutatta azokat a változásokat is, amelyek egy csőd esetén az ügyfelek követeléseire vonatkoznak. A SEC általán korábban közzétett szabályváltozásoknak megfelelően a Coinbase is kénytelen volt beletenni azt a passzust a dokumentumba, amely az egyszerű felhasználók befektetéseinek tulajdonjogára vonatkozik egy csőd esetén. Eszerint ha csődbe menne a Coinbase, akkor az összes kisbefektető pénze a Coinbase vagyonának számítana. A vezérigazgató, Brian Armstrong azonnal sietett megnyugtatni mindenkit, hogy csak a SEC előírása miatt adták hozzá ezt a passzust a dokumentumhoz. Reményei szerint a kisbefektetőik, felhasználóik is ugyanazokra a biztosítékokra számíthatnak, mint a Prime kategóriás ügyfelek. A kérdés, hogy kinek hiszünk?

Coinbase

Hiszen a SEC szabályzata egyértelműen lefektette ezt a pontot, hiába állít mást a Coinbase vezetője. Így bizonyos szempontból jogos azon felvetés a Bitcoin Magazine egyik cikke részéről, hogy a bitcoinja a kisbefektetőknek nem éppen biztonságos helyen van egy tőzsdén. Hiszen egy kriptotőzsde igazából egy harmadik fél, egy centralizált entitás, tehát bármikor lehet emberi hiba az oldalukon. És a kormány is könnyedén be tud avatkozni a folyamatokba. Így a legjobb opció, ha saját tárcán, hidegtárcán őrizzük a saját kis coinjainkat. Mert vajon mit tennének a kormányok, ha a bitcoin még népszerűbbé és még elfogadottabbá válna? Mindenképpen kontrollálni akarnák és például egy kriptotőzsdét nagyon könnyen az irányításuk alá tudnának vonni.