Dupla kattintás, dupla pénz – egy férfi így jutott milliárdokhoz a Silk Roadon

Duplán kattintott, dupla pénzt kapott. A georgiai férfit, aki 2012-ben egy apró hiba kihasználásával 50 000 bitcoint lopott a Silk Roadról, az “online feketepiacról”, most egy év börtönbüntetésre ítélték.

A szövetségi ügynökség szerint 2021-ben az amerikai rendőrség házkutatást tartott Zhong otthonában a Georgia állambeli Gainesville-ben. Ekkor találtak rá 50 676 bitcoinjára, melyet a dark weben működő online piactérről lopott el. Az akkori bikapiaci árak szerint a tulajdonában álló BTC értéke 3,36 milliárd dollár volt. Ez sokszorosa annak az összegnek, amelyet az érmék a bűncselekmény elkövetésekor értek 2012-ben. Egy BTC ára akkor 11 dollár körül mozgott, ami azt jelenti, hogy a teljes tisztességtelenül megszerzett Bitcoin állomány értéke csupán 550 000 dollár lehetett.

A letartóztatás előtt Zhong 16 millió dollárt költött az ellopott BTC-ből ingatlanbefektetésekre, luxusszállodákra, éjszakai klubokra és Lamborghinikre – közölték az ügyészek.

Damian Williams, amerikai ügyvéd magabiztosan üzent a kibertámadásokat elkövető személyeknek: “Az [ellopott] pénzt lekövetjük, és felelősségre vonjuk önöket, függetlenül attól, hogy mennyire kifinomult tervvel rendelkeznek, és attól, hogy ez mennyi ideig fog tartani”.

Az ügyészek arra kérték a bírót, hogy Zhongnak kevesebb mint két év börtönbüntetést adjon, fiatalkorára, autizmusára és az ellopott kriptók visszaszerzésében nyújtott segítségére hivatkozva.

Semmiféle hackerkedésről nincs szó, egy egyszerű hiba kihasználásával lopta el a BTC-ket

Érdemes megjegyezni, hogy Zhong nem egy kifinomult hacker technikát alkalmazott a pénz ellopásához, hanem a Silk Road weboldalának egy bagatell hibáját használta ki.

Zhong, aki a Silk Roadon tárolt némi bitcoint, tévedésből duplán kattintott a kifizetés gombra, aminek következtében a kifizetés kétszer is megtörtént. Az apró bug véletlen felfedezése elegendő is volt ahhoz, hogy rájöjjön, a hiba kihasználásával hatalmas pénzösszegekhez juthat. Ezt követően további tokeneket helyezett letétbe, majd szigorúan duplán kattintva kivette azokat, minden alkalommal a kétszeres összeget megkapva ezért.

Silk Road – az online feketepiac

A Silk Road egy online piactér, ahol a felhasználók az illegális drogoktól kezdve az engedély nélküli lőfegyverekig mindent megvásárolhatnak. A weboldalt 2013-ban állította le az FBI. Ezzel együtt a veszélyes online piac megalkotóját, a texasi Ross Ulbrichtet életfogytiglandig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Ross Ulbricht

Az oldal a deep web vagy dark webként ismert térben található, azaz az internet sötét bugyraiban, amely a hagyományos böngészők keresőmotorjai által nem érhető el. A deep web csak a Tor nevű speciális szoftver letöltésével válik elérhetővé, amely anonimizálja a webes forgalmat.

Ulbrichtot nem bűnözési célok hajtották

Az oldalon az anonimizált felhasználók (bitcoinnal fizetve) bármit megvásárolhattak, a hamis személyi igazolványoktól kezdve az opioidokon át bármilyen kábítószerig, valamint kémprogramokat, művészeti alkotásokat, még hitelkártyaadatokat is. Ulbricht számára azonban nem az jelentette a lényeget, hogy mit adtak el, hanem az, hogy hogyan.

Személyes naplójában felvázolta egy olyan weboldal ötletét, “ahol az emberek bármit megvásárolhatnak névtelenül, mindenféle visszavezethető nyom nélkül.”

Ulbricht volt barátnője azt mondta: “Emlékszem, amikor felhoza az ötletet…. mondott valamit … az ázsiai Selyemútról … és hogy milyen nagy hálózat volt … és pontosan ezt akarta létrehozni az online térben, ezért gondolta, hogy ez a tökéletes név”.

A férfi már az oldal létrehozatala előtt nyilvános LinkedIn profilján is utalt rá, hogy mire készül. “A gazdasági elméletet akarom felhasználni arra, hogy eltöröljem a kényszer és az agresszió alkalmazását az emberiség körében” – volt olvasható Ulbricht LinkedIn bemutatkozásában. “Ebből a célból létrehozok egy gazdasági szimulációt, hogy az emberek első kézből tapasztalhassák meg, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol nincs rendszerszintű erőszak alkalmazása”.

Ulbricht jelenleg hetedik évét tölti az Arizónában található magas biztonsági fokozatú szövetségi börtönében.