Egyre több használt kriptotőzsde-fiókot vesznek az oroszok a darkweben

Az orosz-ukrán háború következtében kivetett szankciók Oroszországra nézve a kriptoszektort sem hagyták érintetlenül. A hatóságok felszólították a kriptotőzsdéket, hogy korlátozzák orosz felhasználóik számláit. Így a szankcionált ország lakosainak új módot kellett találniuk, amennyiben nem szeretnének kimaradni a digitális eszközök nyújtotta lehetőségekből. 

A szankcionált kereskedni vágyók a szabályokat megkerülve használt fiókokat keresnek, amelyekkel be tudnak lépni a kriptotőzsdékre. Elemzők szerint az utóbbi évben megnőtt az ilyen kész fiókok iránti kereslet a darkweben, mivel egyre több orosz felhasználó kötelezi el magát a megvételére.

Peter Mareicsev kiberbiztonsági szakértő szerint a kész és jóváhagyott tárcákra vonatkozó új hirdetések száma decemberben elérte a 400-at, amelyekkel különböző tőzsdékre léphetnek be az emberek. Azonban érdemes vigyázni az ilyen fiókokkal. Bárki is adta el a vásárlónak, fennál a veszélye, hogy az eladás után is hozzáférhet ahhoz. Viszont ezek nem annyira drágák, és a kínálatuk a háború kezdete óta megkétszereződött a darkwebes piacokon.

Drágábbak a régebbi fiókok

Az olyan egyszerű bejelentkezési adatok, mint a felhasználónév és a jelszó már 50 dollárért megvásárolható. Egy teljesen beállított fiókért, beleértve a regisztrálásnál használt dokumentumokkal, a potenciális vásárlónak 300 dollárt kell kifizetnie.

Dimitry Bogacsev digitális fenyegetéselemző elmondta, hogy az áruk olyan tényezőktől függ, mint a regisztráció során megadott ország és dátum, valamint a tevékenységi előzmények. Ennek megfelelően a régebbi fiókokért jóval többet kérnek el.

“A vásárlók két kategóriába sorolhatóak: oroszokra, akiknek nincs más választásuk, mivel a mindennapi munkájukhoz szükségük van rá, és azokra, akik ezeket bűnözésre használják fel.” – mondta Szergej Mendelejev, az Indefibank vezérigazgatója.

A vezető kriptotőzsdék mind betartották az ukrajnai orosz invázióra válaszul bevezetett pénzügyi korlátozásokat. Tavaly a világ legnagyobb kriptokereskedési platformja, a Binance jelezte, hogy bár korlátozza a szankciókkal sújtott személyeket és szervezeteket, nem tilt ki minden orosz állampolgárt.

2022 vége óta azonban a Binance számos orosz felhasználója panaszkodott arra, hogy magyarázat nélkül zárolták a számlájukat. Az érintett ügyfelek szerint sokan hetekig tartó problémákat tapasztaltak, beleértve a felfüggesztett kifizetéseket is az elhúzódó ellenőrzések közepette.