Az Europol 50 millió dollárnyi Bitcoint foglalt le

Az Europol, az EU bűnüldöző hatósága, nemrégiben 1 909 Bitcoint vett zár alá, amelyek összértéke eléri a nagyjából 50 millió dollárt. 

A szervezet egy sajtóközleményben adta hírül, hogy sikeresen lekapcsolta a ChipMixer-t, a világ egyik legnagyobb kriptovaluta mixerét. A közös műveletben olyan országok bűnüldöző szervei vettek részt mint Németország, Belgium, Svájc, Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok.

Az akció során a hatóságok a szóban forgó BTC mellett elkoboztak 4 szervert és 7 terrabájtnyi adatot is.

Az Europol beszámolója szerint a ChipMixer, 2017-es alapítása óta, 152 000 Bitcoin (hozzávetőlegesen 3,69 milliárd dollár) tisztára mosását hajtotta végre.

„Az eszközök zöme dark web piacterekhez, zsarolóvírus-bandákhoz, illegális kereskedelemhez, gyermekek szexuális kizsákmányolásához és lopott kriptókhoz köthető”, olvasható a hivatalos nyilatkozatban.

ZachXBT, on-chain biztonsági elemző, novemberi tweetje szerint az FTX összeomlását kieszközölő hackerek a ChipMixer-en keresztül utalták át az eszközöket az OKX kriptotőzsdére.

Tudniillik, a kriptovaluta mixer egy olyan szolgáltató, amely képes arra, hogy elfedje azokat az adatokat, amelyek által egy címet tranzakciókhoz lehet társítani. Általában olyan személyek veszik igénybe a szolgáltatást, akik ügyleteiket el szeretnék rejteni a kíváncsi szemek elől.

Ez egyébként nem az első ilyesféle rajtaütés volt, idén januárban az Europol az Eurojust-tal együttműködve leleplezett egy kriptocsalásokra specializálódott bűnszervezetet. Amellett, hogy lefoglaltak 1 millió dollárnyi kriptót és 50 000 eurót készpénzben, 15 személyt le is tartóztattak. A hálózat tagjai Bulgáriában, Szerbiában és Cipruson tartózkodtak s onnan vezényelték le az átveréseket.

Azonban, a közhiedelemmel ellentétben, a kriptovaluták nem a bűncselekmények eszközei. Ezt a tényt adatokkal is alá lehet támasztani, hiszen például a 2021-es év során az összes végbement kriptovaluta tranzakciók mindössze 0,05%-a kapcsolódott pénzmosáshoz.