A 2014-ben indult altcoinok 91%-a mára halott

Egy nemrég készült tanulmány azt mutatja be, hogyan buktak el az altcoinok az évek során, és a Bitcoin hogyan élte túl őket.

A CoinKickoff által készített kutatás szerint a 2014-ben jelenlevő kriptovaluták 91%-a mára már teljesen elhagyatottnak mondható. A mostanra halott érmék nagy részét még 2017-ben hozták létre, pontosabban 704-et. Mégis a kriptovaluták szempontjából legrosszabb év 2018 volt, mikor 751 mostanra halott érmét indítottak el.

A jelentéshez 2400 halott érme jelenlegi állapotát vették alapul. Ezekután elemezték az egyes érmék teljesítményét az elmúlt 10 évben. Azt is megtudhatjuk, hogy az egyes projektek milyen okból kifolyólag váltak értéktelenné az évek során. Ezek között találhatjuk a csalás és ehhez kapcsolódó dolgokat, a céltalanságot, rövid élethosszt, esetleg viccnek találták ki, vagy teljesen kifogyott az adott érme a mennyiségből.

A halott érmék mennyisége a halálozási év szerint. Forrás: CoinKickoff.

Ha az időben visszatekintünk 2013-ban, akkor ezt az évet tekinthetjük az első nagyobb fellendülésnek a Bitcoin számára. a Bitcoin árfolyama 150 dollárról 1000 dollárra emelkedett, és 2013 novemberében 1127 dolláron érte el a csúcsot. Ezen felpezsdülve egyre több érme jelent meg a piacon. 2013-ban 84 érme, míg 2014-ben már 607 új érmét hoztak létre.

A jelenleg halott érmék mennyisége létrehozásuk éve szerint. Forrás: CoinKickoff.

A kriptó korai évei sok érme számára végzetesnek bizonyultak. Ezt mutatja a lejjebb lévő ábra is, ami alapján a 2013 és 2018 között évente bevezetett érmék több mint fele már nem létezik.

A Bitcoin

Eközben a világ legismertebb kriptovalutája továbbra is erős maradt, és egyre nagyobb értéket szerzett magának. Több mint 1 millió cím rendelkezik egy vagy annál több bitcoinnal, habár a felhasználók egyszerre több címet is használhatnak. Ezen túlmenően az előző év folyamán több mint 14 billió dollárnyi tranzakciót bonyolítottak le a hálózatán. Ez 13 900%-os növekedést jelent a 2015-ös értékekhez képest.

A számok továbbra is azt mutatják, hogy a Bitcoin árán kívül maga a hálózat is folyamatosan növekszik, míg néhány altcoin, amely azt remélik, hogy a nyomdokaiba léphet, egyszerűen nem hosszú életűek. Továbbá a Bitcoin bizonyítani tudta, hogy a politikai próbatételek, és az olyan összeomlások, mint az FTX vagy a Terra közepette is talpon tud maradni. Az olyan nagyobb csapások közepette, mint a hashráta csökkenése a kínai bányászati tilalom után sikeresen helyt tudott állni. Ezek csak megerősítették a Bitcoint, amelynek hálózata ellenáll az összeomlásnak.