A 2016-os amerikai elnökválasztás fordulópont volt a Bitcoin történetében: vajon most is így lesz?

Ugyan még nincs fix végszó az amerikai elnökválasztás eredményét illetően (Trump áll nyerésre), de azt a 2016-os amerikai választásból már most leszűrhetjük, hogy az idei is fordulópontot jelenthet a Bitcoin és a decentralizált digitális eszközök fejlődését illetően. Az amerikai elnökválasztások a politikai ciklusok mellett a középtávú gazdasági ciklusok fordulópontját is jelentik, új gazdasági trendek kibontakozását és a globális piacok menetének változását. Elemzők szerint az idei amerikai elnökválasztás a Bitcoin árát is befolyásolni fogják.

A történelem azt bizonyítja, hogy eddig a benchmark digitális valuta minden egyes alkalommal jól jött ki az amerikai elnökválasztásokból.

A kriptopénz indulása alig néhány hónappal a 2008-as választások után következett be, 2012-ben, Barack Obama második megválasztása utána indult a Bitcoin árának parabolikus emelkedése, továbbá a 2016-ban indult bikatrendre nem sokkal Trump 2016-os megválasztása után került sor.

Az elmúlt néhány hónapban a BTC ára a többhavi 9 900 dolláros aljról 14 100 dolláros csúcsig menetelt, erre az új csúcsra kevesebb, mint egy hete került sor.

Ha a történelem ismétli önmagát, akkor a 2020-as választások a digitális eszköz következő robbanásszerű emelkedő trendjének kezdetét jelentheti.

Hatalmas a növekedés a 2016-os választások óta

Az elmúlt 4 évben a Bitcoin komoly növekedésen van túl, és ez nem csak az árfolyamára értendő. Gondoljunk csak az elfogadottságára, ismertségére a lakossági, intézményi és vállalati szereplők körében egyaránt.

A 2016-os novemberi választások idején 1 BTC csupán 730 dollárba került, a csak épp elinduló ETH pedig 10 dolláron kereskedett.

Kapcsolódó cikk 2017-ből: Trump beiktatása nem hatott a bitcoin árfolyamára: folyatódik az emelkedő trend

Majd jött a bikafutamból őrületbe átcsapó 2017 év vége és 2018 január, amit követett a hírhedt kriptotél, de így 2020-as szemmel visszapillantva, inkább erősödött (a szereplők buidl – építkező mentalitásának és a hodlereknek köszönhetően) a Bitcoinba vetett általános befektetői bizalom.

Az Ethereum még mindig messze elmarad a 2017-es csúcsától, de ne felejtsük el, a kriptovaluták árfolyama napok alatt képes 50 – 100 százalékot erősödni. Az óriási különbség 2017-hez képest, hogy jóval magasabbról indulunk (ETH esetében ~400$, BTC esetében 9000$) tehát egy hasonló forgatókönyv esetén bőven minden idők legmagasabb árfolyamai fölött találhatjuk magunkat 2021 év végére.

Ez év elején Ryan Watkins, a Messari elemzője tweetelt arról, hogy az Egyesült Államokban zajló elnökválasztásokra jellemzően a korábbi bikafutamok kezdetén került sor – ideértve 2012 végét – 2014 elejét, valamint 2016 vége – 2017 vége között tapasztaltakat is.

“Ezt nem sokan tudják, de az amerikai elnökválasztások a Bitcoin bikafutamának vezető indikátora. A 2008-as választás egy olyan erős katalizátor volt, hogy csak 2 hónappal rá elindult a Bitcoin. Az eredmények önmagukért beszélnek.”

Watkins szerint az elnökválasztás után zuhanó gazdasági bizonytalanság termékeny talajt jelent a Bitcoinnak, amin növekedni képes.

“Az elnökválasztások utáni csökkenő bizonytalanság termékeny táptalajt jelent a Bitcoin bikafutamra. Elnökválasztások > felezések.”

Eleddig minden a történelmi forgatókönyv szerint zajlik, sőt még túl is teljesít, hiszen a Bitcoin árfolyam korlátlan jegybanki mennyiségi könnyítések (ezért állnak a részvénypiacok is csúcson, a ‘dumb money’ oda menekül) és egy globális pandémia közepette áll éves rekord árfolyamán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük