A Bahama-szigetek lehetővé teszi lakosai számára, hogy kriptovalutában fizessenek adót

A Bahamák olyan digitális eszközstratégiát vázolt fel, amely lehetővé teszi a lakosai számára, hogy kriptovalutában fizessék meg adójukat.

A kormány már idén, 2022-ben elkezdi lehetővé tenni a bahamaiak számára, hogy kriptovalutákkal fizessenek adót. A szabályozók emellett a központi bank Bahama Sand Dollar digitális valutájával hozzáférést biztosítanak majd a polgárok számára a digitális eszközökhöz.

A stratégiáról szóló dokumentum kiadása egy héttel a Crypto Bahamas konferencia előtt történik, amelynek az FTX kriptopénz-tőzsde ad otthont. A vendégek között lesz többek között Tony Blair volt brit miniszterelnök, Bill Clinton volt amerikai elnök és Tom Brady, a National Football League irányítója.

Miután 2020-ban elődrukkolt a Sand Dollar névre hallgató CBDC-jével, a Bahama-szigetek egy jövőorientált digitális eszközközpontnak vallja magát. Olyan cégek érdeklődését vívta ki, mint az FTX kriptovaluta tőzsde, amely tavaly szeptemberben tette a napsütéses szigetet új központjává.

Philip Davis bahamai miniszterelnök a digitális eszközstratégiával kapcsolatban megjegyezte:

“Van egy olyan elképzelésünk, hogy a Bahamákat a Karib-térség vezető digitális eszközközpontjává alakítjuk”.

A Bahamák homokdollára

A Sand Dollar-t a Bahamák Központi Bankja bocsátotta ki 2020 szeptemberében az engedélyezett pénzügyi intézményeken (AFI) keresztül. Valójában 1 Sand Dollar az 1 amerikai dollárt ér, hiszen a Sand Dollar árfolyamát a bahamai dollárhoz kötik, ami pedig az amerikai dollárhoz van kötve. 2022 márciusáig – a Bahamákkal együtt – már kilenc ország vezetett be központi banki digitális valutát (CBDC). A kilenc országból nyolc a Karib-térségben található. A legfrissebb tag a CBDC bevezetésének listáján Nigéria és az e-Naira lett.

A Központi Bank azon elképzelésének részeként, hogy “egy modernizált fizetési rendszerrel vezető pénzügyi szolgáltatási ágazatot mozdítson elő”, a bank célja, hogy a Bahamák egész területén nagyobb hozzáférést biztosítson a pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A PwC nemrégiben készült jelentése szerint a legtöbb bank fontolgatja az ötletet, vagy már készül a CBDC bevezetésével. A PwC elemzői megjegyezték:

“Arra számítunk, hogy a CBDC-k nagyban elősegítik majd a határokon átnyúló tranzakciókat és az összes érintett joghatóság gazdaságát”. A CBDC-kkel kapcsolatos adatvédelmi problémák ellenére úgy gondolom, hogy jelentős mértékben befolyásolhatják a kriptovaluták elterjedését.