A Bank of America állíttólag elérhetővé tette a bitcoin határidős ügyleteket

A Bank of America egyes ügyfelei észrevették, hogy elérhetővé vált számukra a különböző bitcoin határidős ügyletekkel való kereskedés. Az információt felfedő forrás anonim kívánt maradni, de azt határozottan megerősítette, hogy egyelőre még csak bizonyos felhasználók számára elérhetőek az említett opciók.

A bitcoin alapú határidős ügyletek és derivatív ügyletek piaca már eddig is egy nagyon sok szereplős, nagyon aktív piac volt. A határidős ügyletek egy olyan elköteleződést testesítenek meg, amelyekben az abban részt vevő fél vállalja, hogy egy bizonyos jövőbeni időpontban, vagy időpontig, meghatározott mennyiségű eszközt fog vásárolni az eladótól meghatározott áron.

Ezen ügyletek jellemzően a nyersanyagpiacon a leggyakoribbak, ahol az adott eszköz tárolása fizikai és logisztikai nehézségekkel járna. Sokan pedig még az ügylet lejárta előtt továbbadnak a határidős szerződésen, magával a szerződéssel kereskedve profitot termelve, anélkül, hogy az adott nyersanyag valaha is ténylegesen a birtokukba került volna.

A digitális javak, mint például a kriptovaluták piacán nem igazán mutatkozik kényszer hasonló megoldások alkalmazására, hiszen az érmékből bárki tetszőleges mennyiséget vásárolhat pár kattintással, amelyeket aztán addig tart a kriptó tárcájában költségek nélkül, ameddig csak akar.

Bizalom, bizalom, bizalom, vagyis inkább annak a hiánya

Ennek ellenére, számos konzervatívabb, kevésbé fiatal befektető (például jó eséllyel azok, akik a Bank of America hagyományos kereskedési felületein keresztül kívánnak bitcoin kereskedelemben részt venni), erősen preferálja a nagy pénzintézeteken keresztül kötött határidős ügyleteket. Ennek az oka egyszerűen az, hogy ezek a befektetők nem kívánnak kriptó tőzsdén számlát létrehozni, javarészt az adott platform iránti bizalom hiánya miatt.

Ha tehát például a Bank of Amerika kérdéses ügyfelei arra számítanak, hogy a bitcoin árfolyama jövőre újra 50 ezer dollár közelébe ér, akkor ahelyett, hogy most 35 ezer dollárért vásárolnának érméket és végigülnék a hullámvölgyeket, választhatnak olyan határidős ügyleteket is, amelyekkel az érmék csak a jövőben fognak birtokukba kerülni.

Az, hogy a határidős ügyletek esetében a fizetés hogy zajlik az jellemzően eltérő. Tetszőleges számokkal illusztrált példával bemutatva létezhet olyan konstrukció, amelyben már ma 40 ezer dollárt kell fizetni azért, hogy 1 év múlva biztosan kapjunk 1 bitcoint, de olyan is amelyben 5 ezer dollárért csupán opciót lehet vásárolni arra, hogy 1 év múlva 40 ezer dollárért kapjunk 1 bitcoint.

Egy rövid gondolatmenettel belátható, hogy az első egy olyan befektetőnek kívánatosabb aki biztosabb a dolgában, míg a második segíti a kockázatkerülést, hiszen ha közben a BTC elértéktelenedik, akkor sem kötelező felhasználni az opciót és csak 5 ezer dollár megy a kukába.

Egyébként, nem az Amerikai Egyesült Államok az első olyan ország, ahol a bitcoin határidős ügyletek elérhetőek a különböző banki ügyfelek számára. Példának okáért Szingapúrban idén májusban 4,2 milliárd dollár cserélt gazdát bitcoin határidős ügyletekben.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük