Partnerségre lépett a Ripple és a Bank of America?

A Ripple és a Bank of America (BoA) kapcsolata régóta foglalkoztatja a kriptósok fantáziáját. Az elmúlt években több pletyka született arról, hogy az Egyesült Államok második legnagyobb bankintézménye elkezdte használni a Ripple fizetési protokollját a valós idejű elszámolásoknál. A pletykát azonban eddig sem a Ripple, sem a BoA nem erősítette meg.

Egy kiszivárgott e-mail azonban új fényt vet a blokklánc cég és a bank kapcsolatára.

Most akkor van partnerség vagy nincs?

A blockchain fizetési vállalat és a Bank of America partnerségéről először még 2018-ban röppent fel hír miután a Ripple az egyik IMF-nek küldött jelentésében a bankot mint partner mutatta be.

Majd múlt évben jött az újabb nyom, mikor a Ripple technológiáján alapuló globális fizetési rendszer szabadalmat nyújtott be a Bank of America. Ezenkívül a BoA globális banki vezetője, Julie Harris, szintúgy dicsérte a Ripple technológiáját egy idei áprilisi podcast során.

Az újabb bizonyíték Augusztus 7-én érkezett egy Panos nevű Twitter-felhasználótól, aki egy e-mailt osztott meg a Ripple-től. A levél arról ír, hogy a Bank of America már Ripple partner, miután csatlakozott a RippleNethez. Az e-mail a Banorte Bankot és a D-Local-t is kiemeli, mint a Ripple fizetési hálózat kulcsfontosságú tagjait (a Banorte egyébként Mexikó negyedik legnagyobb bankja).

Ennél több infó, se hivatalos bejelentés még egyik féltől sem érkezett, de ahogy gyűlnek az evidenciák, egyre biztosabbra vehető, hogy a két vállalat a színfalak mögött szorosabb kapcsolatokat ápol, mint azt hittük.

Megvetésből lelkesedésbe csapnak a bankok a blokkláncokat és kriptovalutákat illetően

A hagyományos bankintézmények nem különösebben repestek a pénzügyi szektorba bekúszó Bitcoin által indított paradigmaváltásért. A legtöbb nagybank, mint a JPMorgan Chase & Co. egyenest korlátozta a kriptovalutákkal foglalkozó ügyfeleinek nyújtott banki szolgáltatásokat, tette ezt például a Coinbase és a Gemini tőzsdéknél.

Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, extra lapát homok itthon, hogy a helyi bankok jó 5 évvel le vannak maradva a nemzetközi trendektől. Az OTP például még mindig egy 2017-es MNB nyilatkozatra hivatkozik mikor kriptovalutákról van szó, a Bitcoint simán csak ‘mesterséges pénznek’ titulálja.

De nem így az Egyesült Államokban. A napokban írtunk róla, hogy a Goldman Sachs egy banki stabilcoin kibocsátását tervezi és jelentős létszámbővítésbe kezdett a digitális eszköz osztályán.

A lényeg a lényeg: a kezdeti acsarkodást kezdi felváltani egy barátkozási periódus a nemzetközi porondon. A kérdés vajon: érdemes-e kokettálni a bankokkal?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.