A Bank of China felfedte a készüléket, amely képes külföldi devizákat digitális jüanra átalakítani

A digitális jüan, vagyis hivatalosan a DCEP vagy másnéven e-CNY, egészen új magaslatokba repíti Kínát a kriptovilágban. 2020 októbere óta, amikor is a kriptovaluta első tesztprogramjai megindultak, hihetetlen eredményeket ért el. Azóta pedig a központi bankok által kibocsátott digitális eszközök ranglistáján az előkelő első helyet tudhatja magáénak. A legtöbb hozzá hasonló kriptó meg sem közelíti a digitális jüan által produkált magasságokat. Éppen ezért rendkívül nehéz dolga van annak a nemzetnek, amely ki szeretné ütni a kínaikat a nyeregből. 

A Kína központi bankjának kriptovalutáját első ízben éttermekben, elárusítóhelyeken és büfé automatáknál is lehetett már használni az idei Kínai Nemzetközi Import Expón (CIIE – China International Import Expo). A jelenlegi volt a 4. ilyesfajta expo, ami összesen 3000 vállalatot és 127 nemzetet vonzott az országba. A kínai kormánynak az a nem titkolt célja, hogy a digitális jüant nem csupán az állam határain belül használják minél többen, hanem globális szinten. Illetve azt is el szeretnék érni, hogy a jüan rövid időn belül aláaknázza a dollárt és ezzel meggyengítse a tartalékvalutaként betöltött pozícióját.

Emellett Kína jegybankja november első hetében nagy örömmel jelentette be, hogy már több, mint 140 millióan rendelkeznek digitális jüan számlával a világon.

Digitális jüan

Külföldi pénznemekből digitális jüan csupán egy kattintás alatt

A kezdetben központi bankként funkcionáló Bank of China, amely később kereskedelmi bankká alakult át, a China Times folyóiratnak nyilatkozott a hírről. A készülék valószínűleg a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok idejére fog elkészülni. Ugyanis az olimpia során szeretnék azt majd bemutatni a nagyközönségnek.

A felhasználóknak nem kell majd bankfiókjukat hozzákapcsolniuk a rendszerhez a szolgáltatás igénybevételéhez. A tranzakciók lebonyolításához elég lesz az útlevelüket használniuk. A szóban forgó gépezet jelenleg 17 deviza átváltását engedélyezi ügyfeleik számára, de ez a jövőben várhatóan nőni fog majd. Egyébként a külföldiek már 2021 májusa óta tudják használni a digitális jüant különböző célokra.

A múlt hét folyamán megjelentetett adatok alapján pedig eddig 9.7 milliárd dollár értékben bonyolítottak le ügyleteket a kínai kriptovalutát alkalmazva.

Forrás: coindesk.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük