A Bank of Korea blokklánc alapú kötvénykibocsátási rendszeren dolgozik

A Yonhap Infomax február 18-án kiadott jelentése szerint a dél-koreai központi bank, a Bank of Korea egy blokklánc alapú kötvénykibocsátási rendzser proof-of-concept-jén (POC) dolgozik, amit a régió kötvénypiacára szán. 

A Világbank és az Ausztrál Államszövetségi Bank lépéseit követi a koreai bank. A két intézet ugyanis még 2018. augusztásában összefogtak azért, hogy Ethereum blokklánc alapon kötvényeket bocsássanak ki. A Bank of Korea egy elosztott főkönyvi technológiával (DLT) működtetett kötvénykibocsátási rendszer elindításán dolgozik, amelyet a koreai kötvénypiacra szán.

Az ügyben illetékes források szerint a Bank of Korea és a Korea Hydro & Nuclear Power 2019 végén a platform létrehozására egy megfelelő blokklánc szolgáltatót keresett. Jelenleg a rendszer proof-of-concept részén dolgoznak.

Ha minden a tervek szerint halad, a kötvény tranzakciókat a blokkláncon rögzítik majd. Ezzel együtt pedig megteremthetik egy valós idejű fizetési kereskedési rendszer alapjait is. A források szerint a megoldást oly módon kell megtervezni, hogy a régió összes releváns pénzügyi intézménye, ideértve a koreai pénzügyi szabályozót is használhassa azt.

A BOK egyik neve elhallgatását kérő tisztviselője azt nyilatkozta a projekttel kapcsolatban, hogy “államkötvényeket használunk arra, hogy értékpapírokat és készpénzes tranzakciókat rögzítsünk egy elosztott főkönyvben. Ezenkívül egy valós idejű fizetési kereskedési rendszert is tesztelünk.”

Szabályozók a háttérben

Egyesek szerint Dél-Korea, az ázsiai régió egyik legnagyobb kötvénypiacával büszkélkedhet. A hatóságok rendszeresen bocsátanak ki olyan kötvényeket, amelyekbe külföldi befektetők is befektethetnek. A blokklánc technológia kétségtelenül javítja a kötvénykibocsátási folyamatot azáltal, hogy a rendszer nagyobb átláthatóságát biztosítja. A Bank of Korea blokklánc alapú kötvénykibocsátási rendszere csak akkor léphet működésbe, ha a szabályozás végre egyértelművé válik.

Dél-Koreáról már számos hír és pletyka látott napvilágot az elmúlt években. 2018-ban az a hír röppent fel, hogy a koreai központi bank érdeklődik a digitális won (CBDC) kibocsátása iránt. Tavaly viszont már arról beszélt mindenki, hogy a Bank of Korea elzárkózik a nemzeti digitális valutától, mivel annak negatív hatása lehet a kereskedelmi bankokra.

Most viszont úgy néz ki, hogy a koreai pénzintézet mégis nyitna a CBDC felé, hiszen 2020-as monetáris politikájában egy digitális valuta munkacsoport felállítására utalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük