Indul a digitális valuta tesztprogram a Bahamákon is

A kísérleti programot a szigetcsoport Exuma régiójában kezdik meg.

A Bahamák Központi Bankja (CBOB) a bahamai dollár digitális változatának fejlesztésén dolgozik gőzerővel. Az intézet hivatalos jelentése szerint már a mai naptól, december 27-től elindul a digitális valuta kísérleti programja Exuma provinciájában. A tesztet a jövő év első felében Abaco-ra is kiterjesztik.

A szabályozó úgy véli, hogy a digitális valuta bevezetése a pénzügyi rendszerhez való hozzáférést fogja nagyban megkönnyíteni, emellett hatékonyabbá és diszkriminációmentessé is teheti azt.

A kiadott nyilatkozat szerint „A digitális valutáknak számos előnyei vannak. Többek között csökkentik a készpénzhasználattal járó magas költségeket. Emellett pedig megkönnyíthetik az adóigazgatási rendszerek működését. A központi bank abban is biztos, hogy a fiat digitális formája segíthet a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelemben is.”

A jelentésben kihangsúlyozták a bankok és a nem banki fizetési szolgáltatásokat biztosító vállalatok szerepét az új digitális valuta bevezetése kapcsán.

“Úgy gondoljuk, hogy a kormány, mint résztvevő és felhasználó, kifejezetten támogathatná a digitális fizetőeszköz elfogadását és ezenfelül a nem banki fizetési szolgáltatókat is, hiszen nekik fontos közvetítő szerepük van a kriptotérben.”

Az Exuma régióban folytatott kísérlet előrehaladtával a Központi Bank egyidejűleg megkezdi az új digitális valutára vonatkozó rendeletek kidolgozását is. Nagy hangsúlyt kívánnak helyezni a fogyasztóvédelemre, különös tekintettel az adatvédelmi előírásokra, áll a bank nyilatkozatában.

2020 a digitális valuták éve lehet

A világon már 18 központi bank dolgozik saját nemzeti digitális valután, amelyből 4 ország (Venezuela, Tunézia, Uruguay, Szenegál) már hivatalosan is elindította azt. Így a bahamai pénzintézet nem az egyetlen, amely elkötelezett egy központi bank által támogatott digitális valuta kibocsátásában. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Kínai Központi bank is szeretné még idén elindítani a digitális jüan kísérleti programját két nagyvárosban, Sencsenben és Szucsuoban. Oroszország központi bankja is elkezdte tanulmányozni egy digitális rubel létrehozásának lehetőségét. A dél-koreai központi bank tisztviselői viszont már világossá tették, hogy nem tervezik a nemzeti CBDC elindítását.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük