A bankkártya társaságok fogják kinyírni a kriptotőzsdéket?

A Visa és a Mastercard előretörése a kriptoiparban áldás a közösségnek, de átok lesz a kriptotőzsdéknek. A kriptopénz betéti kártyák nem újak a piacon. Azonban a Visa már 40 kriptovalutát támogat egy hatalmas hálózaton keresztül. Ez pedig már nagy dolog lehet William Luther közgazdász szerint.

A Visa és a Mastercard közelmúltbeli együttműködése a Transak Web3 infrastruktúrát nyújtó céggel, lehetővé tette, hogy kriptovalutákat hagyományos pénzre lehessen váltani a Visa 130 millió kereskedői helyén a világ 145 országában. Ez már önmagában mindenképpen jelentős fejlődést hoz magával a kriptoiparban. Ez a lépés a hitelkártya-óriások újbóli elköteleződését mutatja a kriptoszektor irányába, ami 180 fokos fordulatot jelent a korábbiakhoz képest.

A központosított kriptotőzsdék a végét járják?

Az Transak együttműködés lehetővé teszi a MetaMask felhasználók számára, hogy 40 különböző kriptovalutát közvetlenül Visa kártyával vásároljanak meg. Noha ez a lépés előnyös azoknak a felhasználóknak, akik több lehetőséget keresnek a kriptós tranzakciók lebonyolítására, kérdéseket vet fel a központi kriptotőzsdékkel kapcsolatban.

A Visa azon döntése, hogy lehetővé teszi a MetaMask tranzakciókat, valójában jókora piacot hasít ki a centralizált tőzsdék bevételszerzési lehetőségeiből. A központosított tőzsdék potenciális veszélye azonban lehet, hogy túl van becsülve. A Visa és a Mastercard részvétele a decentralizált finanszírozásban (DeFi) valószínűleg inkább elősegíti a kriptovaluták szélesebb körű elfogadását, ami az egész iparág javára válik.

A Web3 és a DeFi is veszélyt jelenthet

A decentralizált alkalmazások (dApps) és a központosított tőzsdék közötti dinamika folyamatosan fejlődik. Sami Start, a Transak társalapítója és vezérigazgatója megjegyzi, hogy már most több felhasználó választja a Web3 világát a dApps-on keresztül, mint a központosított kriptotőzsdéken. A központosított tőzsdék tranzakcói azonban létfontosságú szerepet játszanak a skálázhatósag, a megbízhatóság, a hozzáférhetőség, és a biztonság terén, ami egyes DeFi platformokból egyelőre még hiányzik.

Veszély helyett támogatás

A Visa és a Mastercard együttműködése a hagyományos pénzügyi cégek kriptopiacra lépésének szélesebb tendenciáját tükrözi. Egyelőre továbbra is fennállnak azonban a biztonsággal, az adatbiztonsággal és a pénzügyi központosítással kapcsolatos aggodalmak. Azonban ez a lépés mindenképpen az általános elfogadottság iránya felé tett lépésnek tekinthető. A hitelkártya-óriások részvétele bizalmat kelthet azokban az egyénekben is, akik eddig tétováztak a kriptovaluták használatában. Ez pedig potenciálisan tovább növelheti az elterjedtséget világszerte.

A haladás ellenére további kihívások maradnak a rendszerben, beleértve a jogszabályoknak való megfelelést, az adózási vonzatokat, valamint a kriptovaluták alapvető elveinek, például a pénzügyi adatvédelemnek és a cenzúrával szembeni ellenállásának lehetséges kompromisszumát.

William Luther, a Floridai Atlantic Egyetem docense elismeri a fejlődést, de hangsúlyozza a kriptovaluták fontoss, hogy megőrizzék azt az ígéretet, amiért a közösség beléjük szeretett. Miközben meg kell könnyíteni és rutinná kell tenni a tranzakciókat.