Többezer kriptopénz kártya vált használhatatlanná

A Telegraph adott hírt arról, hogy több ezer kriptopénz kártya lett befagyasztva. A kártyákat többek között a BitPay, Cryptopay, Bitwala adta ki, arra szolgálnak, hogy a kriptovalutákat a mindennapi életben is könnyebben fel lehessen használni. Kriptovaluta váltókat, ATM-eket nem lehet minden utcasarkon találni, ugyan már pár helyen elfogadják a kriptovalutákat is, de ezek inkább kivételek, mint általános szabály. Ezért célszerű a kártyás fizetés, illetve a ropogós, szemmel látható lovetta.

Spectrocoin egyike azon kriptopénz kártyakibocsátóknak, amely nem lett letiltva.

A kártyákat bitcoin vagy ethereum egyenlegről, illetve átutalással töltik fel, és ugyanúgy használhatók, mint minden más bankkártya. Ezzel nagyobbrészt meg lehetett úszni a kényelmetlenséget és keresgélést.

A Bitwala Twitter bejegyzésében jelentette be, hogy a kártyák kiadásával foglalkozó partnerük a WaveCrest Holdings Ltd., a Visa Europe-tól azt az utasítást kapta, hogy azonnal függesszék fel a kártyák használatát. A kártyákat deaktiválták, nem lehet további kifizetéseket eszközölni, amely mind a fizikai, mind a virtuálisakat érintette. A Bitwala kommünikéjében igyekszik megnyugtatni a kártyahasználókat, hogy a pénzük biztonságban van, továbbá a kártya kiállításának díját azoknak, akik 2017 december elseje után rendeltek, visszatérítik. A Bitwala ezután alternatív megoldásokat keres.

A Gibraltárban üzemelő WaveCrest több céget lát el kriptopénz kártyákkal, amelyeken keresztül megrendelhetők.

Most mi lesz a kriptopénz kártya tulajdonosokkal?

A Cryptopay hasonló nyilatkozatot tett a Twitteren. A London Block Exchange DragonCardjai sem jártak jobban. A BitPay a Bitwalahoz hasonlóan kijelentette, hogy az eszközök biztonságban vannak, és a jövőben alternatív megoldásokat keresnek mind európai, mind más helyről származó felhasználói részére.

kriptopénz kártya kibocsátók vs. Visa EuropeA Visa szerint a WaveCrest több alkalommal nem tartotta be a működési szabályzatot, ezért megszüntették tagságát. A cég továbbá kiemelte, hogy nem a bitcoinos operációkkal volt gondjuk, hanem a WaveCrest tevékenységével, ezért más kibocsátók kriptopénz kártyái továbbra is működőképesek. Ez az incidens hazánkban leginkább azokat érintheti, akik az Egyesült Királyság valamely börzéjén, váltóhelyén keresztül tettek szert a kártyáikra.

Tanulságokat nehéz levonni, az már korábban is előfordult, hogy még a hagyományos, fiat valutaalapú rendszerek gazdasági szereplői egy tollvonással áthúzták a kriptovilágban ‘tevékenykedők’ munkáját. Reméljük nem rendszerszintű hadjárat első jeleiről van szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük