Egyre nagyobb a szakadék a bankszektor és a kriptopiac között

Azért az elmúlt időszakban eléggé azt láthatjuk, amit Satoshi Nakamoto jósolt még a Bitcoin alkonyán. A hagyományos pénzügyi szektor, bankszektor és a kriptovaluták piaca között nagyon éles szakadék kezd megnyílni. Nemrégiben a New York Community Bank (NYCB) komoly visszaesést élt meg részvényének értékében. 40%-ot csökkent a részvényárfolyam azután, hogy problémák derültek ki a bank pénzügyi helyzetével kapcsolatban. Ez nagyjából akkor történt, amikor a Bitcoin történelmi csúcsra jutott (jelenleg: BTC Price BTC Price ).

A Bitcoin és a kriptopiac úgy általában is más utat jár, mint a bankszektor

Az NYCB akkor került médiafókuszba, amikor kiderült, hogy komoly hiányosságai vannak a belső kontrolljaiban és emiatt 2,4 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el részvényese az elmúlt negyedévben. Ezzel párhuzamosan még volt egy vezetőcsere is a bank élén, miközben a “junk”, tehát “szemét” kategóriába sorolták be az NYCB adósságait. Valami hasonló történt a First Republic Bank esetén is. Ezért a regionális bankszektoron belüli potenciális rendszerszintű probléma lehetősége is felmerült. A NYCB valamennyire megbirkózott a belső zavarokkal, és a betétesek bizalmának csökkenése ellenére jelentős tőkenövelést hajtott végre. De nem is maga az NYCB a lényeg.

Ez a pénzügyi nehézség ugyanis szöges ellentétben van a szárnyaló kriptopiaccal. A bitcoin befektetések megugrása, a tőkebeáramlás növekedése egyértelmű bizalmat mutat az új és régebbi befektetők részéről is. A hatalmas tőkebeáramlás jól mutatja a bitcoin ellenállóképességét és növekedését, és ide érthetjük a Bitcoin spot ETF-ek döbbenetes mértékű növekedését az Egyesült Államokban. Ebből pedig az a mélyebb következtetés is levonható, hogy egyre több befektető keres decentralizáltabb és biztonságosabb pénzügyi lehetőségeket. Mert a bankszektor már nem adja meg azt a stabilitást, amit keresnek. A Bitcoin felhalmozási címek teljes állománya szintén rekordmagas szintet ért el. Az ezeken a címeken lévő összes állomány jelenleg 1,5 millió Bitcoin.

A felhalmozási címek olyan befektetőket jelölnek, akik csak felhalmozzák a BTC-t, de igazából nem költik el, nem mozgatják, csak hodlolnak. Az ilyen címek számának és a tárolt coinok mennyiségének növekedése is bizalmat és keresletet mutat. Persze nem tökéletes a Bitcoin oldalán sem minden. Egyes indikátorok alapján bizonyos elemzők úgy látják, hogy a Bitcoin hamarosan egy túlpörgött szakaszba léphet be, ahol rendkívül volatilis módon mozoghat le és fel is az árfolyam. A kereskedőknél lévő nem realizált profit például már extrém szintű, ami előbb-utóbb eladási nyomáshoz vezethet.