A Biden-adminisztráció aggódik a kínai digitális jüan hatásai miatt

Joe Biden elnök adminisztrációját állítólag nyugtalanítja az a hosszú távú hatás, amelyet egy digitális jüan gyakorolhat a dollár státuszára, mint a világ tartalékvalutája.

A Bloomberg vasárnapi, meg nem nevezett forrásokra hivatkozó riportja szerint több kormányzati hivatal tisztviselője is igyekszik jobban megérteni, hogy milyen lehetséges fenyegetést jelent a kínai kezdeményezés az amerikai dollár szerepére.

Az amerikai Pénzügyminisztérium, a Külügyminisztérium, a Pentagon és a Nemzetbiztonsági Tanács tisztviselői állítólag nem a rövid távú hatások miatt aggódnak, amit a digitális jüan vagy a kínai digitális elektronikus fizetési (DCEP) rendszer okozhat.

Az Egyesült Államok globális tartalékvaluta-státuszának hosszú távú kihívásai azonban komoly aggodalomra adnak okot. A jelentés szerint a tisztviselők elkezdtek azzal foglalkozni, hogy megértsék, hogyan működik majd a digitális jüan. Emellett vizsgálják azt is, hogy meg lehet-e velük kerülni a kereskedelmi szankciókat.

Kína az ország legnagyobb állami tulajdonú bankjaival, valamint a Tencent és az Ant Financial fizetési óriások bevonásával kezdte el fejleszteni DCEP rendszerét 2019-ben.

A projekt azóta több tesztkörön is végigment már. Például ahogy már arról korábban is beszámoltunk, a szucsoui digitális jüan program keretében a kínai jegybank (PBOC) és az önkormányzat 200 úgynevezett virtuális ‘vörös borítékot’ bocsátott ki, amit 100 000 lakos között sorsoltak ki.

Ez volt a második ilyen sorsolás, ahol digitális jüannal jutalmazzák a lakosokat. Korábban a PBOC Sencsen városában is már kiosztott 10 millió jüannyi CBDC-t 50 000 véletlenül kiválasztott lakos között.

Ezen lépések miatt Kína központi bankja lehet az első nagy központi bank, amely digitális valutát bocsát ki hivatalosan is. Ez a DCEP számára előrelépést jelent, olyan előnyt, amely miatt az amerikai tisztviselők is aggódni kezdtek – áll a jelentésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.