Kína éllovas a kriptók világában – ezt sokan nem nézik jó szemmel

Nem kell hozzá nagyon benne lenni a kriptovaluták világában, hogy az ember tudja, Kína mindent elkövet azért, hogy a digitális pénzeszközök piacán is első legyen. Az országban a a koronavírus okán is megnövekedett az igény a digitális jüanra. Kína éllovas technológiai fronton is, konkrétan például elindult már egy digitális fizetési rendszer, további tesztelések pedig folyamatosan zajlanak. Eközben az Európai Központi Bank vagy más nemzeti központi bankok még csak a digitális fizetőeszközök (CBDC) terveiről beszélgetnek. És 3-4 éves időtartamokban gondolkodnak, tehát messze lemaradva jönnek csak Peking nyomában.

Kína éllovas a kriptovaluták világában

És természetesen ez nem észrevétlenül zajló folyamat, még múlt héten az amerikai hírszerzés igazgatója, John Ratcliffe aggályait fejezte ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) felé a kínai előrenyomulás okán. A Washington Examiner újsága által megszerzett információk szerint Ratcliffe levelet írt a SEC igazgatójának, Jay Claytonnak Kína technológiai előrelépésével kapcsolatban. Külön ki is emelte a hamarosan távozó, egyébként ismert kriptóellenes Claytonnak a kriptovaluták piacán meglévő erős kínai jelenlétet is. A kínai digitális pénz, rövidítéssel a DCEP 2020. áprilisában indult el elég széles körben. A kínai központi bank szerint eddig 2 milliárd digitális jüant használtak fel négymillió különböző tranzakcióban.

Ratcliffe
Forrás: cnn.com

Mondjuk bírálni nem lehet az EKB-t és a többi központi bankot, hiszen nem lehet egy ilyen bevezetési lépést pillanatok alatt meghozni. A probléma azzal van, hogy sajnos a legtöbb ország központi bankja még csak most ért el abba a fázisba, ahol a kínaiak már úgy 2015-2016 környékén tartottak. Kína szerepe a kriptovaluták frontján más miatt is megkérdőjelezhetetlen. Ratcliffe rá is mutatott, hogy Kínában működik a világ kriptobányászatának több mint fele és a teljes bitcoin hashráta 65%-át a kínaiak adják. Viszont azért a távol-keleti országban sincs szabadrablás. A bányászoknak és a kriptovalutákkal foglalkozóknak komoly szabályokkal kell szembesülniük. Sokan ennek örülnek is:

Hogyan tovább?

2017. szeptemberében a kínai vezetés megpróbálta betiltani a bitcoint, ami aztán kínai kriptotőzsdék bezárásához is vezetett. De voltak már különféle állami akciók az illegális bányászok ellen is. Sőt, kiderült, hogy a kínai állam kezében van a teljes bitcoin kínálat 1%-a. Sokan pont emiatt attól tartanak, hogy a kriptovaluták jelentette nyitott pénzügyi rendszer lehetőségei mellett Kína újabb eszközt látott meg. Ezzel még jobban tudja kontrollálni a kínai lakosságot (a bitcoin szabadsága helyett a kontrollált CBDC eszközében). Akárhogy is nézzük azonban a kérdést, az biztos, hogy Kína szerepe a digitális pénzeszközök piacán megkerülhetetlen. És Ratcliffe levele alapján úgy tűnik, hogy ezt Amerikában vannak, akik aggódva figyelik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.