A Binance feje megérkezett Olaszországba, hogy regisztrálja tőzsdéjét

Changpeng Zhao, aki nemrég szerezte meg a Binance kriptopénz-tőzsde franciaországi regisztrációját, Olaszországban kíván engedélyhez jutni.

Changpeng Zhao Olaszországba látogatott, mivel szeretné a Binance platformot a kriptopénz-nyilvántartásba regisztrálni. Néhány hete az olasz Gazdasági Minisztérium kiadott egy rendeletet, miszerint májust 18-tól nyilvántartásba kell venni a kriptovalutával foglalkozó vállalkozásokat. Erre hivatkozva a világ legnagyobb kriptováltója azt írta:

“… a virtuális valutákkal kapcsolatos szolgáltatások nyújtóinak követniük kell [a szabályokat] ahhoz, hogy kriptovalutákkal működhessenek Olaszországban, a Binance a meghatározott határidőn belül fel fog iratkozni az Oam (Organismo degli agenti e dei mediatori creditizi) által létrehozott nyilvántartásba”.

A 44 éves vállalkozó a május 10-én késő délután Rómában tett látogatása alkalmával találkozik a Binance közösségével is a “CZ Meets Italy” című eseményen, ami egy exkluzív lehetőség arra, hogy személyesen mondja el elképzeléseit a pénzügy jövőjéről és a blokklánc technológiáról az olasz közönségnek.

CZ szerint az olaszországi utazás egy fontos mérföldkő azután, hogy a Binance május 4-én, csütörtökön Franciaországban az AMF, az ország tőzsdei szabályozó hatósága digitális eszközszolgáltatóként regisztrálta. A kriptováltó egyébként már Bahreinben, Abu Dhabiban és Dubaiban is kapott engedélyt a működésre.

Ezzel szemben tavaly nyáron a brit piacfelügyeleti hatóság, a Finance Conduct Activity (FCA) blokkolta a platform brit leányvállalatának regisztrációját, mivel úgy vélte, hogy annak “összetett és magas kockázatú pénzügyi termékei jelentős kockázatot jelentenek a fogyasztók számára”.

Tavaly nyáron a Consob, az olasz pénzpiaci hatóság arra figyelmeztetett, hogy “a Binance Group vállalatai nem jogosultak befektetési szolgáltatások és tevékenységek nyújtására Olaszországban”.

Zhao európai körútjának céljai között szerepel tehát az, hogy megtalálja a módját a legális működés előtt álló akadályok leküzdésének. A cég feje tudatában van annak, hogy a vezető szerep nagy felelősséggel is jár, így most a döntéshozókkal és a szabályozókkal akar együtt dolgozni azon, hogy hozzájáruljon egy olyan szabályozási keretrendszer kialakításához, amely ösztönzi az innovációt és a kriptopénz szektor felelős növekedését.

Az elmúlt napokban a kriptotőzsde azzal került egyébként a címlapokra, hogy 500 millió dollárral támogatta Elon Musk 44 milliárd dolláros Twitter felvásárlását. Ez a lépés Zhao azon törekvéséhez kapcsolódik, hogy elindítsa a Web3-at, amely a kriptovalutákon, az NFT-ken és a blokklánc technológián alapul.