A Bitcoin 4%-ot ugrott az amerikai adósságplafon felfüggesztésének a hírére

Háromhetes csúcsra emelkedett a Bitcoin annak a hírnek a hatására, hogy az amerikai kormány egyezségre jutott az adósságplafon felfüggesztéséről.

A kriptopiacok zöldben indították a kereskedést a hétfő reggeli órákban. A lendületet Joe Biden amerikai elnök és Kevin McCarthy, a Kongresszust vezető republikánus képviselő közötti adósságplafon felfüggesztés megállapodás adta.

A szövetségi kormány 31,4 billió dolláros adósságplafonjának felfüggesztéséről szóló előzetes megállapodásnak azonban még át kell mennie a Kongresszuson. A Bloomberg szerint ettől függetlenül ez a globális piacokon növelte a kockázatvállalási kedvet.

A Bitcoin újra zöldben van

John Toro, az Independent Reserve kriptotőzsde kereskedési vezetője elmondta: “A ma reggeli pozitív hangulat közvetlenül kapcsolódik az adósságplafonról szóló patthelyzet megoldásához.” Majd hozzátette:

“A front-end finanszírozási költségek továbbra is nagyon magasak a kriptohozamokhoz képest, ami negatív pozíciót eredményez a long tulajdonosok számára. Ez továbbra is ellenszélnek fog bizonyulni a kockázati eszközök és a kriptoeszközök számára.

Bitcoin árfolyam

A BTC néhány órával ezelőtt közel 28 500 dollárig emelkedett, ami május 8. óta a legmagasabb árfolyam. Azóta kissé visszaesett, de még mindig 28 000 dollár közelében tartózkodik, miután a nap folyamán 4%-os pluszt produkált.

A hosszabb távú kilátások azonban továbbra is oldalazó konszolidáció képét festik le a BTC számára.

Az adósságplafon a Treasury által felvehető államadósság törvényi korlátja. Ez egy plafon, amely meghatározza, hogy a szövetségi kormány mennyi pénzt fizethet ki azáltal, hogy még több hitelt vesz fel a már felvett adósságra.

Az adósságlimit jelenleg 31,4 billió amerikai dollár. Pár héttel ezelőtt Janet Yellen pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a fizetésképtelenség nagy valószínűséggel bekövetkezik, hacsak nem sikerül megegyezésre jutni. Az alku szerint 2025 januárjáig felfüggesztenék ezt az adósságlimitet, ami azt jelenti, hogy mostantól nincs korlátja annak, hogy a kormány mennyivel több adósságot vállalhat.

Tommy Honan, a Swyftx kriptotőzsde piacelemzési vezetője így kommentálta: “Lehetséges, hogy az adósságplafon megállapodás puszta megkönnyebbülése visszahozza a kereskedőket az asztalhoz, és kiváltja a Bitcoin árfolyamának következő menetelését”.

Kriptopiaci rali

A kriptoszektor teljes piaci kapitalizációja 3%-kal emelkedett a nap folyamán, és elérte az 1,22 billió dollárt. A 37 milliárd dolláros egyszeri tőkebeáramlás az összes kriptoeszköznek lendületet adott, és a lépés némi volatilitást hozott az elmúlt hetekben stagnáló piacra.

Ethereum árfolyam

Az Ethereum 3,4%-ot erősödött a nap folyamán, és május 8. óta először lépte át az 1900 dolláros szintet. A többi altcoin is a cikk írásakor zöldben volt, de a hozamuk nem volt olyan nagy, mint a Bitcoiné, amely ma egyértelműen vezeti a piacokat.