“A bitcoin az egyik legrosszabb kriptó” – állítja a kriptoalap feje

A Cyber Capital alapítójának megjegyzései sokaknál kiverték a biztosítékot. 

A Cyber Capital kriptoalap alapítója és befektetési igazgatója, Justin Bons a bitcoint (BTC) “technikailag az egyik legrosszabb kriptovalutának” nevezte, és a technológiai fejlődés hiánya miatt “pusztán spekulatív, hasznosság nélküli eszköznek” a többi kriptovalutához képest.

Bons vasárnap egy 11 részből álló Twitter-folyamban kijelentette, hogy a BTC értékállósága romlott a kapacitás, a programozhatóság hiánya miatt. Bons már évek óta szókimondó alakja a kriptoközösségnek, 2016-ban alapította Európa egyik legrégebbi kriptopénzalapját, a Cyber Capital-t, és 2014 óta főállású kriptokutatónak tartja magát. Bons emellett csomópontokat üzemeltetett a Bitcoin és a Bitcoin Cash hálózatokon.

Bár a férfi elmondta, hogy 2014-ben hevesen védte a BTC-t, szerinte “a valóság az, hogy a BTC drámaian megváltozott azóta”, és a blokkméret változatlansága miatt a bitcoin komoly hátránnyal indul más kriptovalutákkal szemben.

Technológiai lemaradásra hivatkozott Bons

“A világ is továbblépett és fejlődött. Emlékszem, régebben azt mondták, hogy a BTC csak a legjobb technológiákat veszi át. Ez a tézis nyilvánvalóan teljesen megbukott, mivel a BTC nem rendelkezik okosszerződésekkel, adatvédelmi technológiával vagy skálázási áttörésekkel.” Bons azonban úgy tűnik, nem foglalkozik a Bitcoin Lightning Network-kel, ami az egyik legkézenfekvőbb megoldás a hálózat skálázási problémájára.

A befektetési igazgató hozzátette, hogy a versenytárs hálózatok jobb tokentervezési módszereket fogadtak el, néhány okosszerződéses hálózat olyan tokenégetési mechanizmusokat alkalmaz, amelyek negatív inflációs rátát indíthatnak el:

“A BTC gazdasági tulajdonságai is hihetetlenül gyengék […] A BTC olyan kriptovalutákkal versenyez, amelyek negatív inflációt tudnak elérni […] az égetés, a nagy kapacitás és a kiemelkedő hasznosság […] miatt, mint például az ETH post-merge és alternatívák, mint az AVAX, NEAR és EGLD.”

Jelentős technológiai fejlődés vagy hasznosság nélkül Bons azt állítja, hogy a BTC sokak számára tisztán spekulatív eszközzé vált, akik továbbra is befektetnek.

Nem Bons az első, aki ilyen erős szavakkal illeti a bitcoint

2022 júniusában a kínai Blockchain Service Network (BSN) elnöke, Yifan He azt mondta, hogy “minden szabályozatlan kriptovaluta, beleértve a bitcoint is, Ponzi-rendszer”.

Rosa Rios, az Egyesült Államok korábbi pénzügyminisztere és a Ripple jelenlegi igazgatósági tagja tavaly szeptemberben azt mondta, hogy a bitcoin nem több, mint egy spekulatív eszköz más digitális eszközökhöz képest, mint például az XRP, amelyet elsősorban a határokon átnyúló fizetések megkönnyítésére használnak.

Amikor eredetileg 2009-ben elindult, a bitcoint egy elektronikus peer-to-peer készpénzrendszernek tervezték. Satoshi Nakamoto a Bitcoin fehér könyvében foglalkozott azzal, hogy a bitcoin befektetési értékével kapcsolatos minden spekuláció csupán mellékterméke a fő céljának.

A Bitcoin körüli narratíva az idők során változott, a vezető kriptopénzre az évek során infláció elleni védelemként, értékmegőrzőként és digitális aranyként tekintettek.