A Bitcoin bányászgépek hatékonysága öt év alatt megduplázódott

A CoinMetrics közelmúltbeli jelentése jó hírekkel szolgál az energiahatékonyság hívei számára: az ASIC bányászgépek általános energiafogyasztása számottevően csökkent. De melyek ezek közül a leghatékonyabbak?

Emlékszünk még a drámai szalagcímekre, miszerint a Bitcoin-bányászat több energiát fogyaszt, mint egy „kisebb ország”? Öt év telt el azóta, hogy ez a riasztó hasonlat bejárta a világsajtót, a Bitcoin bányászgépek hatékonysága azóta viszont drámaian javult, ami nagyobb hálózati hatékonyságot, illetve a Bitcoin-bányászok számára nagyobb jövedelmezőséget jelent.

Az ASIC-gépek versenyképessége folyamatosan az idő múlásával egyre jobb lesz. A CoinMetrics közelmúltbeli jelentése ezt alátámasztva egy új módszert ír le annak megállapítására, hogy mely gépek járulnak hozzá a legjobban a hálózati hashrátához, ami szerintük pontosabb képet ad a hatékonyságról, mint az általánosan elfogadott számítások.

A kutatók úgy találták, hogy a hálózat egészére nézve a hardverek hatékonysága drámaian javult, a 2018. júliusi terahashenkénti 89 joule-ról idén májusban 33 j/th-ra, ami 63%-os csökkenést jelent az azonos mennyiségű munkához szükséges energia felhasználásában.

Becsléseik szerint a bitcoin hálózat 13,4 gigawatt (GW) energiát fogyaszt, ami 13%-kal kevesebb, mint a Cambridge-i Egyetem által közzétett, általánosan használt becslés.

A felezés előrejelzése

A CoinMetrics innovatív számítási módszere lehetővé teszi az egyes gépek versenyképességének közelebbi vizsgálatát. Ez a bányászok számára nagyon fontos, hiszen a gépek hatékonysága egzisztenciális kérdéssé válik a következő felezéskor, amely valószínűleg jövő áprilisban fog megtörténni. Nagyjából négyévente egyszer Bitcoin blokkjutalom a felére csökkent. Hacsak a Bitcoin ára nem emelkedik jelentősen a jelenlegi 30 000 dolláros szintről, a felezés megduplázza majd a bányászok költségeit, ezzel nullszaldós szintre hozva a mérleget.

A CoinDesk a CoinMetrics jelentésének adatait felhasználva meghatározta a 11 legnépszerűbb Bitcoin bányászgép általános versenyképességét, és kialakította azok hatékonyság, dominancia és jövedelmezőség szerinti rangsorait.

A leghatékonyabb

A leghatékonyabb bányászgépek

A hatékonyság a gép teljesítményének gyártó által megadott specifikációin alapul, az általuk megadott teljesítmény alapján. Eszerint a két 2022-ben gyártott modell, az S19 XP és az M50 a leghatékonyabb. Tényleges teljesítményük azonban nem feltétlenül egyezik a papírformával.

A legdominánsabb

A legdominánsabb bányászgépek

A CoinMetrics saját számításai azt mutatják, hogy 2023 májusában nem a legújabb bányagép modellek voltak a legelterjedtebbek a Bitcoin hálózaton. A 2021-ben és 2020-ban kiadott S19j Pro és S19 messze a legdominánsabbak. A tanulság az, hogy a legmegbízhatóbb és legkedvezőbb árú modellek dominánsabbak lesznek a hálózaton, mint a túlárazott vagy megbízhatatlan modellek.

A legjövedelmezőbb

A legjövedelmezőbb bányászgépek

A gépenkénti jövedelmezőség kiszámítása több átfogó feltevéstől függött. Az energiaárak a bányászati tevékenységtől és a helyszíntől függően jelentős mértékben eltérőek lehetnek, de ez függ attól is, hogy a bányász hogyan állapodott meg az energiaszolgáltatójával. A számítás során az egyszerűség kedvéért a legutóbb jelentett átlagos amerikai villamosenergia-árfolyamot alkalmazták. Ez a számítás azonban nem vette figyelembe a gép beszerzésének kezdeti költségét.

A legversenyképesebbek

Végezetül, így alakult a bányászgépek összesített rangsora versenyképesség szempontjából:

A legversenyképesebb bányászgépek

Mindezen számításokból egyszerű következtetést lehet levonni: a legújabb gépek a leghatékonyabbak és a legjövedelmezőbbek. Ugyanakkor ahhoz, hogy megérjék a pénzüket, a bányászoknak meg kell vásárolniuk, és optimálisan kell használniuk őket.