A Bitcoin bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin – hivatalosan is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint az első decentralizált kriptovaluta”. 

A Guinness Rekordok Könyve (röviden GWR – Guinness World Records) 1955 óta minden évben megjelenik. A rekordgyűjtemény különféle csúcsokat sorakoztat fel az extrém természeti jelenségektől kezdve a kivételes emberi teljesítményekig. Az idei kiadásban a kriptovaluták zászlóshajója is helyet kapott, mint a világ első és legértékesebb kriptovaluta hálózata.

A Satoshi Nakamoto által létrehozott kriptoeszköz és blokklánc hálózat az évek során számos elismerést bezsebelt, mind a mainstream, mind pedig a hagyományos média berkein belül. Példának okáért, 2016-ban a “Bitcoin” szó a hírneves Merriam-Webster Unabridged Dictionary-be is bekerült. 2 évvel később a Scrabble társasjáték is felvette a kifejezést repertoárjába.

A GWR már 67 éve jegyzi fel a különlegesebbnél különlegesebb rekordokat – a legelső kötettel is csúcseredményt állítottak fel, ugyanis 1955 decemberében bestseller lett. A gyűjtemény ötlete egyébként a Guinness Brewery sörfőző üzem igazgatójától, Sir Hugh Beaver-től származik.

Pompás elismerés a BTC számára, azonban a Guinness Rekordok sem hibátlanok

A Bitcoin a könyvben szereplő összefoglaló szerint 2008-ban jött létre, amikor is az ikonikus fehér könyv megjelent online. A szerzők szerint a BTC „azért lett létrehozva, hogy megoldásként szolgáljon a pénzügyi rendszer által támasztott kihívásokkal szemben”. Egy digitális valuta, amelyen keresztül mi felügyelhetjük tranzakcióinkat anélkül, hogy egy szabályozó szerv kikötéseinek kellene eleget tennünk. Továbbá, azt részletezik a készítők, hogy a szóban forgó hálózat megoldotta a kettős kiadás (vagyis double spending) problémáját is.

„A Bitcoin hálózata egy “megbízhatatlan” mechanizmuson keresztül lehetővé teszi, hogy harmadik felek (ergo pénzintézetek) bevonása nélkül lebonyolítsa a tranzakciókat. Ehhez validátorokat (bányászok és a PoW protokoll) használ – jóváhagyják az ügyleteket és megakadályozzák a kártékony intervenciókat.”

Ennek ellenére felfedezhető pár pontatlanság a GWR részéről. A fehér könyv megjelenésének (2008. október 31.) dátumát például helytelenül tüntették fel. Emellett tévesen azt állítják, hogy 600 000 BTC áll Satoshi Nakamoto birtokában, amit egyetlen tárcában tárol, amely „több mint egy évtizede inaktív.” Az újító valójában ennél jóval több, körülbelül 1 millió Bitcoinnal rendelkezik, ami különböző tárcákon pihen.