Mégsem lesz 15%-os kriptoadó Thaiföldön

Thaiföld kormánya úgy döntött, hogy egyelőre mégsem vezetik be a kriptovaluták utáni 15%-os nyereségadót, ugyanis a hónap elején bejelentett adótörvény nagy ellenállást váltott ki a helyi kriptoszektor szereplői körében. 

A Financial Times értesülései szerint a január 6.-án bejelentett kriptoadót azért vetették el, mert az ázsiai ország kriptoközössége erősen ellenezte az új szabályozást. A 15%-os nyereségadó a kriptokereskedőket és a bányászokat is érintette volna. A szakértők szerint egy ilyen magas adó szinte ellehetetlenítené az ágazatot Thaiföldön, aminek a népszerűsége egyébként az elmúlt 18 hónapban robbanásszerűen megnőtt, főleg a fiatalok körében.

A kriptó népszerűsödésének hatására a kormány egyszer már szigorított a kriptovalutákra vonatkozó szabályokon, és már a mémcoinokat valamint az NFT-ket is betiltotta az országban. Habár a thaiföldi tőzsdefelügyelet igyekezett megfelelő jogokat biztosítani a befektetőknek és a bányászoknak, valójában nem nagyon tudtak lazítani a jogszabályokon.

Thaiföldi pénzügyminisztériuma január 6.-án jelentette be, hogy 15%-os nyereségadót fognak bevezetni, amivel az ország államháztartásának a bevételét növelnék meg. Viszont sok kérdés felmerült az adótörvénnyel kapcsolatban, például az, hogy az adót éves bevallások alapján vetnék-e ki, vagy a kormány a tőzsdéken keresztül vonná-e le a 15%-ot.

Dél-Koreában sem vezették be a kriptoadót

A thaiföldi kormány a kriptovaluta szabályozási programjában az adózás kérdését, a befektetők védelmét és a pénzmosás elleni küzdelmet nevezte meg prioritásként. Egyébként a kriptovaluták elfogadottsága jelentősen nőtt az elmúlt két évben az országban, ami leginkább a DeFi-nek és a nem helyettesíthető tokeneknek köszönhető.

A kriptó elterjedésével egyre több ország gondolkozik azon, hogy hogyan lehetne megadóztatni a kriptopiacot. Legutóbb például Dél-Korea halasztotta el az adótervét 2023-ra, miután az ország kriptoközössége elutasította az új adótörvényt. Dél-Korea a kriptovalutákat nemrég a háztartások költségvetési felmérésébe is felvette.

A legújabb jelentések alapján egyébként egyre több ország szeretné biztosítani a befektetők védelmét a csalókkal és a hackerekkel szemben, mivel az utóbbi időben egyre többet lehet hallani hackertámadásokról.