A Bitcoin hashrátája a felezés előtti szintet is meghaladja már

Az elmúlt hónapokban szinte minden hétre jutott egy olyan írásunk, amelyben a Bitcoin hashráta mozgását elemeztük. És most a Bitcoin hashrátája ismét azokra a történelmi szintekre emelkedett, amelyeket a negyedik felezési esemény előtt láthattunk a hálózaton. A hétnapos egyszerű mozgóátlag szerint a hálózat hashrátája a héten rekordot jelentő 657 exahash/másodperc (EH/s) értéket ért el. A felezés utáni jelentős visszaesés után tehát a hashráta ismét a csúcsszintek környékére emelkedett.

A Bitcoin hashrátája minden várakozást felülmúló

Volt honnan indulni, hiszen május 8-án a hétnapos egyszerű mozgóátlag (SMA) szerint a hálózat 582 EH/s-es mélypontra esett. Ezen a héten, 2024. május 25-én a hashráta minden idők legmagasabb szintjére (ATH), 657 EH/s-re emelkedett. Jelenleg a hétnapos SMA 652 EH/s-os szintet mutat. A hashár amely az 1 petahash/másodperc (PH/s) hashráta napi várható értékét jelenti, valamivel több mint 53 dollárra emelkedett petahashenként. Ez jelentős javulás a május eleji 45 dollár/petahash hashárhoz képest.

Az elmúlt 28 napban az ingadozások ellenére a hashár 20,45%-kal emelkedett. Emellett a volatilisebb háromnapos SMA-n a hashráta 691 EH/s értéknél érte el a csúcsát. A Bitcoin hashráta és hashár közelmúltbeli emelkedése a hálózat erejét és növekedési potenciálját mutatja. Ez pedig a megnövekedett bányászati aktivitást és a bizalmat tükrözi. Ahogy a hashráta új magasságokba emelkedik, egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy a háttérben erős infrastruktúra áll. Egy olyan infrastruktúra, ami a volatilitis piaci dinamika ellenére is megtartja a hálózat biztonságát és stabilitását.

A Bitcoin átlagos blokkelőállítási intervalluma a legutóbbi, május 23-i nehézségmódosítás óta 8,93 percre gyorsult. Ez 10,7%-kal gyorsabb, mint a tervezett 10 perces intervallum, ami azt jelenti, hogy az elmúlt négy nap hashrátája körülbelül 676 EH/s. A jelenlegi átlagos blokklétrehozási intervallum alapján a bitcoin bányászati nehézsége várhatóan 11%-kal fog növekedni, bár az esetleges változás a következő nyolc nap hálózati tevékenységétől is függ. A hashráta növekedése egyben a bitcoin napi termelési referenciaértékének folyamatos csökkenését is jelenti, amit már a felezés óta a jutalmak csökkenése is befolyásol.