A Bitcoin Lightning Network összes csomópontjának 48%-a az Amazonon és a Google Cloudon fut

A MemPool Space augusztus 2-i adatai azt mutatják, hogy a Bitcoin Lightning Network (LN) csomópontjainak nagyjából 48%-át a legnagyobb központosított felhőszolgáltatók, úgy mint az Amazon Web Service (AWS) és a Google Cloud üzemeltetik. Egészen pontosan a Bitcoin Lightning Network csomópontok körülbelül 29%-át az AWS-en, míg 19%-át a Google Cloudon üzemeltetik.

Ez a tendencia arra utal, hogy a Bitcoin Lightning Network csomópontok üzemeltetői nagymértékben támaszkodnak a központosított felhőszolgáltatásokra. A helyi csomópontok működtetésével ellentétben a központosított megoldásokra támaszkodva nagyfokú, közel 100%-os üzemidő és megbízhatóság érhető el.

Túlzott bizalom a Google Cloud és az AWS iránt?

A Bitcoin hálózata a világ minden tájáról származó bányászok által üzemeltetett csomópontokból áll. Ez ellentétben áll a Google Cloud és az AWS jóval centralizáltabb megközelítésével. Annak ellenére, hogy a bányászfarmok és poolok dominálnak a bányászati tevékenységben, Bitcoin-bányászok ezrei tevékenykednek a világ minden pontján.

Az, hogy a Bitcoin Lightning Network-öt elsősorban a Google Cloud és az AWS felhőszolgáltatókra telepített csomópontok működtetik, rámutat a Lightning Network architektúrájában rejlő kihívásra. Miközben a Lightning Network csatornákon keresztül megkönnyíti a láncokon kívüli BTC-tranzakciókat, lehetővé téve a szinte azonnali elszámolást és az alacsonyabb díjakat, a csomópontok üzemeltetőinek állandó online jelenlétet kell fenntartaniuk, hogy ezeket a tranzakciókat végre tudják hajtani.

Mindkét félnek online kell lennie a Lightning Network-ön ahhoz, hogy tranzakciókat kezdeményezzen az okosszerződések frissítéséhez. Ha az egyik fél nem válaszol, elveszítheti a csatornán lévő pénzeszközöket. Ennek elkerülése érdekében sok csomópont-üzemeltető központosított felhőszolgáltatásokat használ, mint például a Google Cloud és az AWS.

A Voltage, a Lightning as a Service (LaaS) platform 2023 májusában partnerségre lépett a Google Clouddal a skálázhatóság növelése érdekében. A cég közleményében azt írta, hogy az együttműködés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Bitcoin- és Lightning-csomópontokat hozzanak létre a legkülönbözőbb helyszíneken. Így kihasználva a Voltage és a Google Cloud összevont erejét.

A Voltage a Google Cloudon keresztül 87 Bitcoin LN-csomópontot vett fel a közelmúltban. A legtöbb BLN-csomópontot, jelenleg több mint 550-et, mégis az AWS-en telepítették. A felhőszolgáltató 2022-ben kezdte el támogatni a BLN telepítését.

Több BTC az Ethereumon, mint a Lightning Network-ön

Augusztus 2-án a Bitcoin Lightning Network kollektív kapacitása meghaladta a 138,4 millió dollárt BTC-ben, amit a több mint 15 500 egyedi csomópontot magában foglaló hálózat segít. Az elfogadás azonban viszonylag alacsony volt, miközben a Lightning Network sikeres. Ezzel lehetővé téve a felhasználók számára, hogy azonnali elszámolásokkal tranzakciókat bonyolítsanak le anélkül, hogy tíz percet vagy annál többet kellene várniuk.

Több érmét tokenizálnak és helyeznek át olyan okosszerződéses platformokra, mint az Ethereum vagy a BNB-lánc. Azzal a céllal, hogy decentralizált finanszírozás (DeFi) révén nagyobb hozamot érjenek el. A Dune Analytics adataiból kiderül, hogy több BTC került át az Ethereumra, és még kevesebbet zároltak a Bitcoin Lightning Network csomópontjaiba.