A Bitcoin most már a világ 12. legértékesebb eszköze

Eléggé hullámzó napokat él meg mostanában a kriptopiac, azon belül pedig a bitcoin árfolyama is eléggé ingadozik. Nemrégiben elérte a 26 ezer dolláros árat a BTC, most pedig a cikk írásakor már 25000 dollár alatt kereskednek csak vele. Persze múlt héthez képest ez még mindig jó emelkedés. 7316 cég, kriptovaluta, nemesfém és tőzsdén kereskedett alap teljes 82 billió dolláros értékét figyelembe véve is kifejezetten jó. Mert ebben a listában a bitcoin a 12. legnagyobb eszköznek számít a világon értékét tekintve.

A bitcoin most már tényleg a legnagyobbakkal említhető csak egy lapon

Ami sokak számára meglepő, hogy a bitcoin annak ellenére tudta felfelé tolni árfolyamát és kapitalizációját a héten, hogy egyébként három nagy amerikai bank bedőlése sokakat magával rántott. A legtöbb emelkedés március 14-én történt, amikor egészen 26533 dollárig felment az árfolyam. Szerda nap végén a bitcoin piaci kapitalizácója 469 milliárd dollár volt, 18,3 milliárd dollárral több, mint a fizetési óriásé, a Visáé. És nincs messze a Meta sem, amely jelenleg 499,6 milliárd dolláros értékkel bír. Bár ahhoz azért az árfolyamnak még elég sokat kell emelkednie.

A piaci értékét tekintve jelenleg a legértékesebb eszköznek az arany, ezüst, az Apple, a Microsoft, a Saudi Aramco, az Alphabet, az Amazon, a Berkshire Hathaway, az Nvidia és a Tesla számítanak. Az örök összehasonlítás okán érdekes, hogy a legértékesebb eszköz az arany, a maga 12,8 billió dolláros piaci kapitalizációjával. Ezt a szintet hihetetlen növekedéssel tudná megközelíteni a BTC. Az a BTC, amely jelenleg a teljes kriptogazdaság 42%-át képviseli. Az ezüst piaci kapitalizációja azért jobban befogható, hiszen ez “csak” 1,245 billió dolláros piaci értékkel bír. Még az Apple-t érdemes megemlíteni, amelynek piaci értékét a BTC csak úgy tudná elérni, ha meg tudná növelni piaci kapitalizációját tovább 1,917 billió dollárral.