Ma átlépte a 26 ezer dollárt a bitcoin

2023. március 14-én a bitcoin árfolyama átlépte a 26 ezer dollárt, miközben megérkezett az amerikai inflációs adat. 

A bitcoin árfolyama a mai nap folyamán átlépte a 26 ezer dollárt. Több szakember szerint az árfolyam-emelkedéshez hozzájárult az amerikai fogyasztói árindex is, mely 0,4%-kal emelkedett 2023 februárjában.

Az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma által rendszeresen közzétett fogyasztói árindexről itt írtunk bővebben.

A CPI 0,4%-kal emelkedett a múlt hónapban szezonálisan kiigazított alapon, a minisztérium megjegyezte, hogy az inflációt jelző összes tételre vonatkozó index 6%-kal nőtt az elmúlt évben. A munkaügyi minisztérium megjegyzi, hogy az infláció a 2021 szeptemberéig tartó időszak óta a legalacsonyabb 12 havi növekedést produkálta.

A CNBC beszámolója szerint a tradicionális piacok volatilisek voltak a közleményt követően, míg a kriptopénzpiacok pozitívan reagáltak. A bitcoin árfolyama az etherrel együtt ugrásszerűen emelkedett.

A CPI az áruk és szolgáltatások kosarának fogyasztói áraiban bekövetkezett átlagos időbeli változást méri. Ezt a Munkaügyi Statisztikai Hivatal számítja ki, és az infláció mutatójaként használják.

A CPI tükrözi a fogyasztók kiadási szokásait olyan tételekre, mint az élelmiszer, a lakhatás, a közlekedés, a ruházat, az orvosi ellátás és a szabadidő. A bérek, juttatások és társadalombiztosítási kifizetések inflációhoz igazítására, a gazdasági teljesítmény mérésére és a monetáris politika meghatározására használják.

A szélesebb kriptopénz közösség különböző véleményekkel szolgált március 14-én. Anthony Pompliano, a Morgan Creek Digital társalapítója és partnere egy sor tweeten keresztül mérlegelte a CPI adatokat, kiemelve a bitcoin árfolyamának emelkedését a legutóbbi inflációs számok hatására. Caitlin Long, a bitcoin egyik legnagyobb támogatója és a Custodia Bank alapítója és vezérigazgatója, kiemelte a BTC árfolyamának alakulását egy olyan viharos hét után, amikor az amerikai szabályozó hatóságok bezárták a Silicon Valley Bankot és a Signature Bankot.

A cikk írásának idején a bitcoin árfolyama 25998 dolláron állt, míg az ethereumé 1774 dolláron.