A Bitcoin rekordértéke lenne a jele annak, hogy az infláció még hosszú ideig kitart?

A koronavírus-járvány és az ezt követő gazdasági leállás azt eredményezte, hogy világszerte felerősödtek az infláció körüli aggodalmak. Ugyanakkor a Bitcoin adoptációja és elfogadottsága is felerősödött. Emellett sokan úgy gondolják, hogy a legnépszerűbb kriptovaluta jobb fedezetet nyújt az infláció ellen, mint például az arany.

Mivel az inflációs szint és a Bitcoin ára szinte párhuzamosan emelkedik, egyesek azt feltételezik, hogy a kettő valamilyen kapcsolatban áll egymással. Peter Thiel, a Paypal vezérigazgatója nemrégiben azt mondta, hogy a Bitcoin rekordértékei azt sugallják, hogy a jelenlegi infláció még sokáig kitarthat.

A milliárdos úgy véli, hogy néhány kriptovaluta, köztük a Bitcoin, nemrégiben elért rekordjai bizonyítják, hogy az infláció mennyire valós, és egy ideig még jelen lesz. Emellett azt kifogásolta, hogy az amerikai jegybanknak helytállóbb intézkedéseket kellett volna hoznia, ehelyett azonban nem vette komolyan a helyzetet.

Megváltozott vélemény

Thiel ezen megjegyzései komoly ellentétben állnak azokkal, amelyeket a vezérigazgató még májusban mondott. Akkor azt hangsúlyozta, hogy a Bitcoin egy ”kínai pénzügyi fegyver az Egyesült Államok ellen”, amely a fiat pénz és az amerikai dollár fenyegetésére szolgál. Mindazonáltal megjegyzései továbbra is érvényesek egy olyan időszakban, mikor szeptemberben több mint 30 éve a leggyorsabb ütemben emelkedett az éves infláció az USA-ban. Továbbá ezzel együtt a személyi jövedelem is csökkent a kormányzat szerint.

Nemrégiben a JP Morgan stratégái azt állították, hogy a Bitcoin újbóli árfolyam-emelkedését az infláció körüli növekvő aggodalmak hajtották, nem pedig az első határidős ETF-ének a kibocsátása, ahogy azt sokan hitték. Másrészt nem mindenki hisz a Bitcoin fedezeti képességeiben. John Paulson, aki haszonélvezője volt a 2007-es ingatlanválság shortolásának, ismét figyelmeztetett, hogy a Bitcoin az összeomlás szélén van.

Thiel a közelmúltban elmondta, hogy meggyőződése szerint a Bitcoin jelenlegi ára nem feltétlenül jelent vásárlást.

„Tudja, a Bitcoin 60 000 dollár. Nem vagyok benne biztos, hogy ezért el kellene kezdenünk elszántan vásárolni. De az biztos, hogy amit ez üzen az az, hogy válságban vagyunk.”-jelentette ki Thiel.

A cikk írásakor a Bitcoin 63 360 dollár volt, és ahogy azt a vezérigazgató is hangsúlyozta, megfontoltan kell kereskednünk vele.