Egy hónap alatt 85%-ot esett a legnagyobb Bitcoin Rune értéke

Az április 20-ai felezés után arra számított mindenki, hogy a Bitcoin további lehetőségekkel bővül, köszönhetően Casey Rodarmor szerelemprojektjének, a Runes helyettesíthető tokenprotokolljának. Viszont a felhasználók száma és az árak is elég gyorsan csökkenésnek indultak az elindulás óta. Egy fontos érv volt a Runes mellett, hogy jobb, mint a BRC-20-as vagy a STAMP protokoll, főleg mivel kevesebb tranzakciót igényel a láncon.

A Bitcoin Runes aktuális helyzete és jövőképe

Rodarmor volt egyébként az, akinek az Ordinals nem helyettesíthető tokeneket is köszönhetjük. Létrehozott anno egy olyan FIFO (First In, First Out) konvenciót, amelynek segítségével a Bitcoin-felhasználók nyomonkövethetik a satoshikat, a Bitcoin legkisebb címletét. Viszont az elméletének kódolása során kvázi véletlenül létrehozott egy olyan NFT-protokollt, ami rövid idő alatt milliárdos piaccá nőtte ki magát. És mivel a milliárdos piacon jópáran meg is gazdagodtak, elég sokan keresték meg Rodarmort, hogy kellene valami más is. A nagy NFT-promóterek és spekulánsok arra kérték Rodarmort, hogy olyan funkcionalitást hozzon létre nekik, amivel DOGE vagy PEPE jellegű mémcoinokat lehetne létrehozni a Bitcoinon.

Maga Rodarmor is beismerte a Runes alapító blogposztjában, hogy külső nyomásra hozta létre a helyettesíthető tokenek protokollját. Ő maga is úgy látja, hogy ezen tokenek 99,9%-a csalás vagy szimpla vicctoken, de szerinte alapvető részei a piacnak. Így hát Rodarmor megalkotta a Rúnákat (Runes), amellyel a kereskedők helyettesíthető tokeneket hozhatnak létre, és nyomon követhetik a tulajdonjogot a satoshik segítségével. Természetesen a tulajdonjog nyomon követése satoshik segítségével matematikailag lehetetlen Rodarmor Ordinals elméletének elfogadása nélkül. Eszerint a satoshik valahogy megmaradhatnak blokklánc tranzakciókon keresztül egy módosított First In First Out elszámolási módszerrel.

Valójában minden satoshi teljesen megsemmisül, és minden egyes bitcoin tranzakció után újrateremtésre kerül. Nincsenek olyan satoshi adatbájtok, amelyek a Bitcoin blokkláncán fennmaradnak, és amelyeket bárki fizikailag vagy matematikailag nyomon tudna követni. A Bitcoin protokollja lehetővé teszi a tárcák tulajdonosának, hogy minden alkalommal, amikor tranzakciót hoz létre, vadonatúj satoshikat (technikailag tranzakciós kimeneteket) hozzon létre, feltéve, hogy ugyanannyi satoshit (tranzakciós bemenetet) éget el. Rodarmor Ordinals elmélete egyszerűen egy könyvelési módszer, a sok lehetséges módszer közül, amely megköveteli a csomópontok üzemeltetőitől, hogy futtassák a saját, nem Bitcoin Core szoftverét a satoshik tulajdonjogának “nyomon követésére”.

A legnagyobb Bitcoin Rúna

Természetesen ez egy nem kötelező lehetőség, ennek ellenére sokan úgy gondolták, hogy hatalmas lehetőségeket hozott magával a protokoll. Egy névtelen tokenkészítő 6,732 BTC-t fizetett a Bitcoin ötödik felezési szakaszának első blokkjában a Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z-FEHU-Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z-Z “létrehozásáért”. Ezután pedig “az első Bitcoin-rúna” néven komoly kampányba kezdett. Indult egy weboldalt, X-fiók és azt állította a token mögötti csapat, hogy rövidesen a FEHU piaci kapitalizációja meghaladja majd a Dogecoin piaci kapitalizációját is. Természetesen csak egy felpumpált projektről volt szó, hiszen az alapító a teljes kínálat 99%-át birtokolta. Így pedig tudta uralni a piaci kapitalizáció mértékét is. De még így sem sikerült felfuttatni. Az indulás napján 160 dollár körül kereskedtek egy tokennel, amely a 99%-os alapítói birtoklás mellett 17 milliárdos piaci kapitalizációt jelentett. Mára viszont már alig 20 dollár egy token ára és így a piaci kapitalizációja is a mélybe zuhant.