Egy fejlesztő szerint a bitcoin hibája miatt jöhetett létre a Runes

Egy fejlesztő azt állítja, hogy a Runes protokoll a Bitcoin hibája miatt jöhetett csak létre, ami még a tervezéskor született. 

A Bitcoin hibája révén jöhetett létre a Rune protokoll

A Bitcoin egyik kiemelt fejlesztője, Luke Dashjr bírálta a Runes protokollt egy pénteki X bejegyzésben. Azt sugallta, hogy egy alapvető tervezési hibát használ ki a Bitcoin blokklánc hálózatán a projekt.

Posztjában Dashjr kiemelte az Ordinals feliratok és a Runes protokoll kontrasztos természetét a hálózattal való interakciók során. Kifejtette, hogy míg az Ordinals kihasználja a Bitcoin blokklánc sebezhetőségeit, a Runes protokoll a hálózat tervezési hibáinak meglévő keretein belül működik.

Sok bírálatot kapnak a Bitcoin NFT-k, miután torlódást okoztak

Az ordinálisok lehetővé teszik az adatok satoshira (a Bitcoin legkisebb egységeire) történő felírását. Ez a nem helyettesíthető tokenekhez (NFT) hasonló koncepciót alkot a Bitcoin hálózatán. Tavalyi bevezetésük révén jöhettek létre a Bitcoin NFT-k, ami jelentős érdeklődést váltott ki a kriptoközösségben.

Ezzel szemben a Runes projekt helyettesíthető tokeneket vezetett be, amelyeket azon a napon jelentek meg, amikor a Bitcoin blokkláncán megtörtént a negyedik felezés. A bevezetést követően azonban ezek a tokenek jelentős hálózati torlódást okoztak, ami a tranzakciós díjak megugrásához vezetett.

Megoldást javasolnak a Bitcoin hibája ellen

Dashjr régóta kritizálta mindkét eszköztípust, azzal érvelve, hogy ezek eltérnek a Bitcoin alapelveitől, és hozzájárulnak a blokklánc spammeléséhez. Valójában korábban hibaként emlegette az Ordinals-t, és olyan kezdeményezések élén állt, amelyek a hibajavításokon keresztül próbálták volna ezt orvosolni. Válaszul a Runes megjelenésére, Dashjr új módszereket javasolt a protokollhoz kapcsolódó tranzakciók kiszűrésére.

Azt javasolta, hogy a bitcoin.conf fájlban állítsák nullára a „datacarriersize” beállítását, ami hatékonyan blokkolhatja a Runes spamét. A korai jelek azonban arra utalnak, hogy a bányászok nem követik ezt a tanácsot.

Az Ocean Mining, egy decentralizált bányászati pool, ahol a Dashjr a technológiai igazgató, nemrég kibányászta az első felezés utáni blokkot, itt kiderült, hogy a tranzakcióknak több mint 75%-a a Runes protokollból származik.

A Bitcoin tranzakciós díjak zuhannak a felezés után

A Bitcoin tranzakciós díjai egy nappal azután visszacsökkentek a normál tartományba, hogy április 20-án elérték minden idők legmagasabb átlagát, 128 dollárt. Ez a csúcs egybeesett a Bitcoin negyedik felezésével. Április 21-én a Bitcoin hálózaton a közepes prioritású tranzakciók átlagos díjai 8 és 10 dollár között mozogtak.

Az előző napon a teljes kriptovaluta piacon a díjak megugrása volt megfigyelhető, a Bitcoin 78,3 millió dolláros díjat könyvelt el, több mint 24-szeres értékével megelőzve az Ethereumot.

Figyelemre méltó, hogy a 840 000 blokkmagasságú Bitcoin felezési blokk rekordméretű, 37,7 bitcoint (2,4 millió dollárnak felel meg) tartalmazott a ViaBTC bitcoinbányásznak fizetett tranzakciós díjakból. Ez a blokk összesen 3050 tranzakciót tartalmazott, ami átlagosan közel 800 dolláros díjat jelent felhasználónként.

A 840 000-es blokk iránti keresletet nagyrészt a mémérmék és az NFT-k rajongói vezérelték, akik azért versengtek, hogy ritka satoshikat írhassanak be és marathassanak a Runes protokoll segítségével a felezés blokkjába.