A Bitcoin Runes túlszárnyalja a BRC-20-at az onchain tevékenységekben

2024 áprilisa óta a Runes vezeti a Bitcoin hálózati tevékenységeket, megelőzve mind az Ordinals-t, mind a BRC-20-at a tranzakciók arányában. Az onchain tevékenység jól mutatja a valós idejű piaci keresletet és a közösségi érdeklődést.

A Bitcoin Runes célja, hogy egyszerűsítse a fungibilis tokenek létrehozását a Bitcoin blokkláncon, és enyhítse az olyan kihívásokat, mint a BRC-20 tokenek által okozott UTXO bloat problémák. A Runes esetében minden tranzakció azzal kezdődik, hogy azonosítják az el nem költött UTXO-kat — hasonlóan a visszajáró pénz összegyűjtéséhez —, majd ezeket használják új tranzakciók létrehozására.

A kizárólag off-chain adatokra vagy speciális tokenekre támaszkodó protokollokkal ellentétben a Runes protokoll a Bitcoin beépített képességeit használja az on-chain adatok tárolására. Ez a megközelítés minimalizálja a nem kívánatos „szemét” UTXO-k előfordulását, amelyek túlterhelhetik a hálózatot, lassabbá, költségesebbé és megbízhatatlanabbá téve a tranzakciókat.

A Bitcoin Runes előretörése

A Bitcoin hálózatán belül a sávszélességi háborúban egyértelmű győztesként emelkedett ki a Runes: 2024. április 20-i bevezetése óta letaszította a trónról a régóta fennálló Ordinals és BRC-20 szabványokat a tranzakciók arányában. Sőt, június 10-én és 11-én a Runes 51%-ot és 53%-ot foglalt el a hálózati sávszélességből, jelezve az ökoszisztéma iránti befektetői érdeklődést. A Bitcoin hálózat aktivitása tehát egyértelműen mutatja a piaci igényeket és a közösség érdeklődését.

BTC-tranzakciók eloszlása típus szerint

A Bitcoin bányászatra gyakorolt hatása

A hálózati tevékenység növekedése pozitívan hat a Bitcoin-bányászok bevételeire is. A Runes a bevezetése óta közel 2,500 BTC-t generált, ami körülbelül 170 millió dollár piaci értéket jelent. A tranzakciók többsége a kibocsátáshoz kapcsolódik, eddig 1,377 BTC-t generáltak bányászati díjakból, 61 BTC-t az etchingből és 1,011 BTC-t az edictből.

A Bitcoin Runes napi tranzakcióinak eloszlása

A tranzakciók számának növekedése

2024. április 23-án a Bitcoin hálózat több mint 1,6 millió egyedi tranzakciót dolgozott fel a küldők és a fogadók között, ezzel rögzítve a legmagasabb számú megerősített fizetést. A Bitcoin Runes bevezetése fontos szerepet játszott a tranzakciók számának növekedésében: megjelenése óta a hálózati aktivitás és a bányászati bevételek is jelentősen nőttek, ami azt mutatja, hogy a közösség és a piac pozitívan fogadta az új szabványt.

Visszaigazolt tranzakciók naponta

A Bitcoin Runes jelenlegi teljesítménye és növekedése azt jelzi, hogy hosszú távon is meghatározó szereplője lehet a Bitcoin ökoszisztémának, új lehetőségeket teremtve a befektetők és a bányászok számára.