Új energiahatékony Bitcoin bányász chip érkezik

A Bitdeer nemrégiben bejelentette, hogy egy olyan vadiúj Bitcoin bányász chipet fog piacra dobni, amely alapjaiban változtathatja meg a kriptobányászatot. A kriptoeszközök bányászatát övező környezetvédelmi aggályoknak eleget téve a chip minimalizálná az energiafelhasználást és csökkentené a folyamat ökológiai lábnyomát is. Emellett pedig növelné a Bitcoin bányászat teljesítményét, miközben a költségekből is lefaragna.

A Bitdeer Bitcoin bányászati vállalat bemutatta a „SEAL04” névre keresztelt chipet az újonnan indított Sealminer rig ütemtervének részeként.

A SEAL04 chip megjelenését 2025 második negyedévére kalkulálják és a tervek szerint 5 joule/terahash (J/TH) energiahatékonyságot lesz majd képes elérni.

A hivatalos sajtóközlemény szerint a projekt célja a bányászat átláthatóságának növelése, a bányászok technológiai fejlesztésekkel és a berendezések szállításával kapcsolatos elvárásainak kezelése, miközben adatokat szolgáltat a gépek teljesítőképességéről, a készlet alakulásáról és a vásárlói magatartásról.

A Bitdeer átveheti a szektor feletti uralmat?

A Bitdeer nyilatkozata szerint a SEAL04 chip fogja működtetni a negyedik generációs Sealminer gépeket, amelyeket 2025 negyedik negyedévétől kezdődően fognak sorozatban gyártani és szállítani. A gép energiafogyasztását 5,5-6 J/TH-ra optimalizálják majd, ami jóval a jelenlegi átlag (29 J/TH) alatt van.

A Bitcoin BTC Price BTC Price bányászat energiafogyasztása komoly problémákhoz vezetett, így a bányászati vállalatok egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a folyamat minél kevesebb energiát igényeljen. Miután Kazahsztánban betiltásra került a kriptobányászat, a bányászok túlnyomórészt az észak-amerikai zöldebb hálózatokra váltottak vagy fenntartható, hálózaton kívüli területekre költöztek.

Egy energiatakarékosabb chip bevezetése jelentős technológiai előrelépést jelenthet a szektorban. A szóban forgó eszköz sokkal jobb bányászati teljesítményt nyújthat minimális energiafogyasztás mellett, ami alacsonyabb üzemeltetési költségeket és kisebb ökológiai lábnyomot eredményez a bányászok számára.

A chip debütálásának híre egy héttel azután kapott szárnyra, hogy a Tether május 31-i bejelentése szerint jegyzési megállapodást kötött a Bitdeer-rel, hogy 150 millió dollár értékű részvényt vásároljon zártkörű forgalomba hozatal keretében.

Vajon a Bitdeer chipje tényleg képes lesz megreformálni a BTC bányászati szektort? Áprilisban a Block is arról számolt be, hogy egy forradalmi újgenerációs chip fejlesztésén ügyködik. Melyik chip kerül majd ki győztesként a megmérettetésből?