A bitcoin egy évtized alatt 12 464%-ot erősödött, lekörözve az Amazont és a Google-t – mi várható a jövőre nézve?

Az elmúlt évtizedben a bitcoin (BTC) rendkívüli, 12 464%-os áremelkedést mutatott, felülmúlva olyan technológiai óriásokat, mint az Amazon (AMZN), az Alphabet Inc (GOOGL) és a Netflix (NFLX).

WuBlockchain május 3-án, az X-en publikált elemzése a bitcoin teljesítményét vizsgálta kilenc jelentős technológiai részvénnyel összevetve. A poszt kiemelte a kriptovaluta robusztus növekedését, tovább erősítve a bitcoin hatékony befektetési eszközként szerzett hírnevét.

A kutatás kimutatta, hogy az Nvidia (NVDA) vezeti a mezőnyt, és 17 797%-os nyereségével dominálja a technológiai szektort. A bitcoin második helye – különösen egy ilyen volatilis piacon – tanúsítja jelentős hatását és potenciálját a pénzügyi ökoszisztémában.

„A WuBlockchain csapata összegyűjtötte a BTC és kilenc nagy technológiai részvény, köztük a Google, a META, az Apple, a Netflix és az Amazon stb. kumulatív nyereségét 10 évre visszamenőleg. A BTC 12 464%-os növekedéssel a második helyen áll, míg az NVIDIA az első helyen végzett 17 797%-os ugrással.” – mondja a Wu Blockchain.

bitcoin vs részvények
A BTC és a főbb technológiai részvények kumulatív növekedése

Más technológiai entitások, mint az Advanced Micro Devices (AMD) és a Tesla (TSLA) is jelentős nyereségeket produkáltak, 3 335%-os és 1 200%-os növekedéssel. Az adatok tehát dinamikus növekedést mutatnak a technológiai iparban, a bitcoin teljesítménye azonban ezekhez képest is figyelemre méltó, siker és ellenállóképesség szempontjából egyaránt.

A befektetések összképének átalakulása

A kriptovalutákhoz társuló belső volatilitás és bizonytalanságok dacára a bitcoin elmúlt évtizedben lenyűgöző növekedési pályát járt be, ami demonstrálja ellenállóképességét és életképes befektetési lehetőségként megmutatkozó potenciálját.

Ahogy a befektetők folytatják portfóliójuk diverzifikálását és potenciálisan magas hozamokat ígérő lehetőségeket keresnek, az elemzés eredményei értékes referenciapontot jelentenek, kiemelve a meglévő technológiai részvények és az újonnan megjelenő digitális eszközök, mint például a bitcoin teljesítményét.

Világos, hogy a technológiai innováció hajtja a piacokat előre, a hagyományos pénzügy és a digitális eszközök kereszteződése pedig új lehetőségeket kínál a befektetőknek a következő években.

A „Nagy Hét” piaci kapitalizációjának átrendeződése

Az Nvidia az 50 napos mozgóátlaga fölé emelkedésével nemrégiben pozitív pályát mutatott, 974-es vásárlási ponttal stabil árazási alapot állítva be. A Google pozitív eredményjelentése után megtartotta felfelé mutató lendületét, míg a Meta jelentős visszaesést tapasztalt április 24-én, amikor is az 50 napos mozgóátlag alá esett.

Ezzel szemben a Tesla (TSLA) erős eredményjelentésének köszönhetően visszaugrott a kulcsfontosságú technikai szint fölé. A visszapattanás megfigyelhető az Amazon esetében is, ami az impozáns eredmények hatására szintén lendületet kapott.

Ezek a mozgások jelentős változásokat eredményeztek a gyakran a „Nagy Hétnek” nevezett legjobb technológiai vállalatok piaci kapitalizációs rangsorában. A Microsoft például megelőzte az Apple-t a Nasdaq piaci kapitalizációs részvényarányának tekintetében, most 9,5%-át teszi ki az indexnek az Apple 8,6%-ához képest.

Az Nvidia 6,9%-os piaci részesedésével megelőzte mind az Alphabetet (6,6%), mind az Amazont (6,2%), eközben a Meta részesedése 3,6%-ra csökkent.

A Bitcoin előtt álló út

Az utóbbi idők a piaci visszaesései és a blokkbányászat jutalmának jelentős csökkenése ellenére a szakértők továbbra is optimisták a Bitcoin hosszú távú kilátásait illetően.

A bányászat centralizációjával és a szabályozási kihívásokkal kapcsolatos aggodalmak továbbra is fennállnak, de a bitcoin 21 millió tokenre korlátozott szűkössége olyan kritikus tényező, amely továbbra is meghatározza az érme értékét.

A Bitcoin tehát továbbra is versenyben van, és akár felülmúlja a jelentős technológiai részvényeket is, ezért transzformációs eszközként betöltött szerepe a befektetések világában egyre hangsúlyosabbá válik.