A Bitcoin tranzakciós díjak már lenyomták az Ethereum díjakat is

A Bitcoin hálózatán a díjak három egymást követő napon haladták meg az Ethereumon tapasztalható díjakat az elmúlt időszakban. Ez főleg annak köszönhető, hogy a bányászok és kereskedők készülnek a Bitcoin felezésre. És hát valamennyire a Runes új Bitcoin token standardnek is van benne szerepe. Április 17-én a Bitcoin bányászok 7,47 millió dollárt zsebeltek be a díjakból. Ez 160 ezer dollárral több, mint amit az Ethereum stakelőknek fizettek ki, ugyanezen a napon.

Aztán az előtte lévő két napon, 15-én és 16-án még nagyobb volt a különbség. Az egyik napon 9,98 millió dollárnyi Bitcoin díjat fizettek ki a bányászoknak az Ethereum stakelőknek fizetett 3,5 millió dollárral szemben. Viszont a hétnapos átlagban még mindig az Ethereum vezet, átlagos 8,55 millió dolláros napi díjbázissal, szemben a Bitcoin 7,57 millió dolláros bázisával.

Mi vár a Bitcoin bányászokra a felezés után?

A Bitcoin tranzakciós díjakat az adott tranzakció mérete és a szükséges blokkhely határozza meg a tranzakció indításának pillanatában. Pont azelőtt zsákolnak be tehát jelentősebb bevételt a Bitcoin bányászok, hogy április 20-án feleződni fog a blokkok létrehozásáért fizetett díj 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re. Jelenleg naponta átlagosan 900 Bitcoin kerül kibányászásra, ami közel 60 millió dollárt jelent aktuális árakon. Azaz ha az április 17-én mért teljes tranzakciós díjösszeget nézzük, akkor látható, hogy a Bitcoin bányászati szektor összes blokkjutalmának 11,5%-át adják a tranzakciós díjak. Ez jelentősen meg fog majd nőni, amikor a felezés után már csak 450 Bitcoin kerül majd kibányászásra.

Tehát a bányászoknak a még magasabb díjakban és a BTC áremelkedésében kell bízniuk, ellenkező esetben jelentős bevételcsökkenéssel szembesülhetnek. Meg azért bízhatnak az olyan projektekben, mint a Runes, ami egy új Bitcoin token standard és a felezésnél fog majd elindulni, a 840000. blokknál. A Runes az Ordinals vetélytársa lesz azzal, hogy egyszerűbb módot kínál majd NFT készítésére a Bitcoin hálózatán. Létrehozója Casey Rodarmor, aki az Ordinals megalkotását is jegyzi. Ő azt mondta, hogy a Runes teljesen UTXO-alapú lesz és így nem fogja annyira “spammelni” a Bitcoin hálózatát, mint az Ordinals.