A Bitcoin visszapattant, majd a Fed kamatdöntése után átlépte a 42 000 dollárt

A Federal Reserve mai közleményében úgy döntött, hogy fenntartja az irányadó kamatlábat, ezzel meghosszabbítva az elmúlt három meeting-en át tartó stabilizációs tendenciát.

A központi bank a folytonosság mellett döntött, fenntartva a status quo-t, és tartózkodva a kamatlábak bármiféle változtatásától ebben az időszakban.

A BTC Price BTC Price közel 5%-os emelkedést mutatott, és ezzel elérte a 42 778 dollárt, miután a Fed úgy döntött, hogy fenntartja a stabil kamatlábakat. A Fed elkötelezettsége a kamatlábak változatlanul tartása mellett pozitív lendületet adott a kriptopiacnak. Mindez pedig hozzájárult a bitcoin lendületes emelkedéséhez.

A Bitcoin pozitívan reagál a hírekre

Ezzel párhuzamosan az ETH Price ETH Price 4%-os emelkedésnek volt tanúja, ami piaci értékét 2259 dollárra emelte. A szélesebb kriptotér pozitívan reagált a hírekre, megerősítve a hagyományos pénzügyi piacok és a kriptovaluták közötti összefüggő dinamikát.

Coingecko

A kamatok 5,25 és 5,5% között maradtak, ami az elmúlt 22 év legmagasabb pontja. A Federal Reserve azzal a céllal hozta meg ezt a döntést, hogy kompromisszumot kössön az infláció kezelésének és a gazdasági zavarok csökkentésének kettős célja között.

A központi bank kísérő közleménye kiemelte, hogy a háztartások és a vállalkozások számára a szigorúbb pénzügyi és hitelfeltételek várhatóan nyomást gyakorolnak a gazdaságra, a munkaerő-felvételre és az inflációra. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy e hatások nagyságrendje bizonytalan.

A befektetők várakozásai a status quo mellett voltak, mivel a CME FedWatch, a kamatmódosítások előrejelzésének mutatója nagy valószínűséggel jelezte, hogy a kamatok változatlanok maradnak.

A BTC piaci kapitalizációja jelenleg 838 milliárd dollár. Forrás: TradingView

A kriptovaluta befektetők számára pozitív jelzőként szolgál a Federal Reserve döntése az alacsony vagy stabil kamatlábak fenntartásáról.

Ennek jelentősége abban rejlik, hogy amikor a kamatlábak alacsonyak, a befektetők kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez, ami növeli a magasabb kockázati profilú eszközökbe, például a részvényekbe és a kriptovalutákba való befektetés vonzerejét.

Az indoklás a hitelfelvétel költségeinek csökkenésében rejlik, ami lehetővé teszi a befektetők számára, hogy a kockázatosabb vállalkozásokba fektessenek és potenciálisan magasabb hozamot érjenek el.

A Bitcoin és a pénzügyi piacok összefonódása

A monetáris politikának ez a fajta összekapcsolódása a kripto befektetők érdekeivel, mutatja a hagyományos pénzügyi piacok és a kriptovaluták összefonódását.

Azt követően például, hogy a Federal Reserve 2020 márciusában 0,25%-ra csökkentette a kamatlábakat, a Bitcoin értéke jelentősen megugrott.

Mindazonáltal 2022-ben a Federal Reserve azon döntése, hogy a megemelkedett infláció kezelése érdekében megemeli a kamatlábakat, a részvények és a kriptovaluták, például a Bitcoin és az Ethereum értékének csökkenését eredményezte.

Bár a jelenlegi helyzet stabil, a központi bank jövőbeli iránya továbbra is bonyolult. Jerome Powell, a Fed elnöke bizonytalanságát fejezte ki a további kamatcsökkentés lehetőségével kapcsolatban. A Federal Reserve jelenleg egy kihívásokkal teli gazdasági környezetet kezel, célja az infláció megfékezése, miközben elkerüli a munkanélküliség növekedését vagy a gazdaság visszaesését.