A BP és Shell is elkezd az olaj mellett Bitcoint bányászni?

A Royal Dutch Shell és a British Petroleum, a világ két legnagyobb olajvállalata árbevétel alapján, egy közös nyilatkozatban bátorítja a texasi szabályozókat, hogy tiltsa be földgáz fáklyázását. A fáklyázás egy olyan tevékenység, amely során elégetik azt a feleslegesen kitermelt gázokat, amit gazdaságosan nem lehet feldolgozni vagy szállítani. Természetesen ez alapján mindenki gondolhatja, hogy mennyire káros ez így a környezetre, hiszen rengeteg tonna CO2 termelődik az égetés közben.

De egy nagy S kanyarral, lehet, hogy a Bitcoin bányászás lesz az a tevékenység, amely végleg leállítja ezt a fáklyázási gyakorlatot.

Egy nemrégen formálódott partnerség az olajóriás Equinor és a bitcoin bányászcég, a Crusoe Energy Systems között ugyanis megmutatta, hogyan lehet begyűjteni ezeket a gázokat, és hogyan lehet a szén-dioxid csökkentést profittá alakítani.

Amúgy az olajipart is komolyan zavarja ez a fáklyázás, mert nem elég, hogy hatékonytalan, és átvitt értelemben pénzt égetnek vele, még egy támadási felületet is ad számukra a környezetvédők részéről.

Egy 2017-es adatgyűjtés alapján csak Észak-Dakotában a fáklyázás 500.000 dollár per nap veszteséget termelt az olajkitermelő cégeknek. A texasi szabályozás pedig még lazább az észak-dakotai szabályozási környezethez képest.

A COVID-19 hatására, amely nagyon alávágott az olajcégeknek is, a szakértői gárdák minden lehetőséget megragadnának, hogy diverzifikálni és költséget tudjanak csökkenteni az olajcégeknél,” nyilatkozta a Walter Nelson, egy energetikai szakértő.

equinor

Hogy jön képbe a Bitcoin és a fáklyázás?

A Bitcoin bányászok képesek begyűjteni ezeket a fölösleges gázokat, amik a termelés során a felszínre kerülnek. Ahelyett, hogy egyszerűen elégetnék azokat, felhasználják a bányászásra. És ez nemcsak teória – már van valós implementációja is. Az Equinor megoldása egy gáz alapú generátort használ az elektromos áram előállítására. Az így megtermelt áramot pedig a Bitcoin bányászgépek használják fel ott a helyszínen. Ezzel csökkenthető a károsanyag kibocsátás, és profitot termelő tevékenységre használják fel a mellékterméket.

Iparági szakértők szerint az US Energy Information Administration által közölt adatok alapján, ha az összes elfáklyázott gázt a Bitcoin bányászásra lehetne felhasználni globális szinten az körülbelül 7.35-ször nagyobb Bitcoin hashrátát eredményezne a mainál.

Ez áttételesen hozzájárulna a bányásziparág decentralizációjához is, és csökkenteni lehetne a függőséget Kínától. Hamarosan a Bitcoin számítási kapacitás növekedése megmutatkozna a Bitcoin árfolyamában is. Az olaj- és a gázipari vállalatok számára pedig hozzájárulna a környezetvédelmi fenntarthatósághoz és még árbevételt is termelne nekik.

Egyenlőre azonban az alapokkal kellene kezdeni. Meg kellene ismertetni ezt az Equinor által megvalósított implementációt a nagy olajvállalatokkal. Partnerségeket kellene kialakítani a bányászcégekkel, és tudatosítani kellene a blokklánc és a kriptovaluta értékét ezekkel a cégekkel. Ez a diverzifikált megoldás végezetül az olajipar és a kriptoszektor számára is egy win-win szituációt eredményezne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük