Új csúcson a BTC hashráta és a bányászati nehézség

Mivel a Bitcoin (BTC) bányászati nehézsége és a hálózati hashráta volumen új csúcsokat dönt, a kevésbé hatékony bányászok – akiket sújt a vírus kitörése miatti pánik-mód, az új generációs bányászgépek és a csökkenő BTC árak – elhagyhatják a piacot.

A Bitcoin bányászati nehézség – egy olyan mutatószám, amely megmutatja, milyen nehéz versenyezni a bányászati jutalmakért – újabb rekordot hozott össze. A nagy Bitcoin bányászati pool, a BTC.com adatai szerint tegnap 16,55 T-ra emelkedett. Ez az érték korábban soha nem haladta meg a 15 T-t.

Ez 6,88% -os növekedést jelent. Ezt a bányászati nehézséget 0,38% -os csökkenése előzte meg két héttel ezelőtt. Ez volt az első ilyen csökkenés az idén. Ennek ellenére mindössze fél év volt szükséges ahhoz, hogy a BTC bányászati nehézség indexe 10 T-ról 16 T-ra emelkedjen. Ez megnehezíti az új blokkok validálását.

bányászati nehézség

A BTC.com becslése szerint a következő nehézség-kiigazítás során 7%-kal emelkedik ez az index 17,71 T-ra. Ez várhatóan 2 héten belül megtörténik.

Másrészt a világ legnépszerűbb kriptovalutájának ára esni kezdett. Jelenleg (15:31-kor) 7 863 USD-on áll. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt 2,49%-ot esett, egy hét alatt pedig 7,82%-ot. Az utolsó kiigazítás óta, mely február 25-én volt, 17%-kal esett vissza.

Eközben a bányászati nehézség növekedésével összhangban, a hashráta, ami a Bitcoin hálózat számítási teljesítménye, szintén nőtt. A blockchain.com adatai szerint a február 25-i utolsó felezés óta a 7 napos átlagos hashráta mintegy 9%-kal nőtt. Értéke március 7-én 121 TH/s.

A hashrate növekedése azt sugallja, hogy a hálózat biztonságosabb, de ugyanakkor magasabb bányászati nehézséget is eredményez.

Három fő tényező van jelenleg, amelyek hozzájárulhatnak a hashráta és a bányászati nehézség növekedéséhez.

1. Koronavírus FUD

Amint azt korábban tárgyaltuk, a koronavírus terjedése és a kínai hatóságok által bevezetett karantén óriási hatással voltak a vállalkozásokra és a munkavállalókra, ideértve a bányászati berendezések gyártóit és a bányászfarmokat is. A bányászhardver óriások, mint a Bitmain, a Canaan és a MicroBT tájékoztatást adtak ki arról, hogy a berendezések gyártása és azok kiszállítása során késésekre lehet számítani, valamint a bányászok általi rendelt berendezés upgrade-ek is csúszhatnak. Ezenkívül néhány bányászfarmot bezártak, mint például a BTC.top bányászpool farmját is.

Az új COVID-19 vírussal fertőzöttek száma és sajnos a halálesetek száma is az egész világon egyre növekszik. Azonban úgy tűnik, hogy Kínában ez a növekedés lelassult. A kripto-bányászati kiadvány, a Mining Update jelentése szerint a kínai ASIC gyártók és karbantartó üzemek fokozatosan újranyitnak és visszatérnek a megszokott működésükhöz. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin bányászok könnyebben hozzájuthatnak új bányászhardvereikhez, a hibásakat pedig végre megjavíthatják.

Hogy ez mennyire fenntartható, az teljesen kiszámíthatatlan. Ha a vírus lecsendesedik, akkor a legtöbb gyártó és karbantartó üzem működése visszatér a normál kerékvágásba, de ez fordítva is elsülhet. Ez azt jelenti, hogy a következő bányászati nehézség kiigazítás a várt szcenárió éppen ellenkezőjeként is történhet.

2. Új bányászgépek

A három fent említett bányászati ​​hardver-óriás bemutatta új bányászgépeiket. Az új bányászgépekkel még több hashráta kerül hozzáadásra a hálózathoz, ez direkt a nehézség emelkedését is okozni fogja. A bányászok többsége nem engedheti meg magának, hogy elavult hardverekkel operáljon a felezés előtt, frissítésre kényszerülnek. Azok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, lehet, hogy teljes egészében le kell állítaniuk működésüket.

A Miner Update az úgynevezett Matthew-effektusról is beszél, amely a bányászok kontextusában azt jelenti, hogy a hatékony bányászok még több előnyt fognak kiaknázni, míg a jövő semmi jót nem hoz azok számára, akik kevésbé hatékonyak. “Azok a leghatékonyabb bányászok, akik a költséggörbe legalacsonyabb végén tevékenykednek, növelik előnyüket, míg azok a bányászok, akik magasabb helyen állnak a költséggörbén, azok közelebb kerülnek a fedezeti ponthoz” – írják. A legkevésbé hatékonyak valószínűleg a cash-flow fedezeti pontjukat elérik majd, ami azt eredményezi, hogy a bányászati ​​berendezéseiket ki kell kapcsolniuk vagy váltani más SHA256 coinok bányászatára.

3. A Bitcoin felezés

Már megtárgyaltuk, hogy mit jelent a bányászok számára a májusban várható Bitcoin felezés. Tekintettel az előző két pontra, ez a felezés rendkívül nehéz lehet a kevésbé jövedelmező és veszteséges bányászok számára, akiknek le kell állítaniuk a termelést.

Nem mindenki aggódik. Beszámolók szerint a New York-i Finger Lakes régióban található Greenidge Generation hőerőmű napi mintegy 5,5 Bitcoint képes bányászni, és becslései szerint a kripto-bányászati üzletága továbbra is nyereséges lesz, még a Bitcoin bányászati jutalom felezése esetén is.

“Mivel kogenerációs létesítményként egyedülálló helyzetben vagyunk, képesek vagyunk pénzt keresni a hanyatló piacon is, kihasználva az áringadozások előnyeit” – mondta Tim Rainey, a Greenidge pénzügyi igazgatója “.

Ezenkívül, ahogy a közelmúltban bemutattuk, a Bitcoin bányászat komoly aránya Kínából Észak-Amerikába, FÁK országokba és más olcsó áramforrású országokba kerül áthelyezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük