Elkezdődött: Kína csökkenti az amerikai dollár függőségét

A Global Times hírügynökség arról számolt be, hogy Kína az inflációtól való félelme miatt a digitális jüan élesben történő elindítása előtt csökkenti kívánja az amerikai dollár kitettségét. Az ázsiai nemzet az USA kincstári kötvények állományát csökkenti 800 milliárd dollár alá, ami jelenleg több mint 1 billió dollár.

A kitettség csökkentésének egyik fő oka az, hogy az Egyesült Államok központi bankjának számító Federal Reserve rekordösszegű amerikai dollárt nyomtatott, ami félelemmel töltötte el a befektetőket és a központi bankot is. Attól tartanak ugyanis, hogy drámai infláció növekedéshez fog vezetni az ész nélkül nyomtatás. A másik oka egyértelműen Donald Trump amerikai elnök viselkedése. Az USA első embere nyíltan támadja a kínai vezetést, ellehetetleníti az Amerikában lévő kínai vállalatok működését, lásd a TikTok, a Huawei vagy éppen a WeChat esetét. Jelenleg Kína az amerikai kormányzati adósság második legnagyobb birtokosa, bár az elmúlt néhány évben fokozatosan csökkentette az amerikai kötvény állományát. A kínai becslések szerint – már amennyiben hihetünk neki – csak 2020 első felében 106 milliárd dollár értékben adott el amerikai kötvényeket. Ez 3,4%-os csökkenést jelent 2019-hez képest.

Hszi Junyang, a kínai Sanghaji Egyetem professzora szerint Kína jó úton halad az amerikai kötvényállomány 1 billió dollárról 800 milliárd dollárra történő csökkentésével. Majd hozzátette: “Kína eladhatja akár az összes amerikai kötvényét, ez egy katonai konfliktust jelentene.” A bitcoin kritikus és arany befektető, Peter Schiff egyetértett a professzor állításával majd azt tweetelve: “Az az érzésem, hogy Kína sokkal többel fogja csökkenteni a dollár kitettségét. Valószínű, hogy más nemzetek is hasonlóan fognak cselekedni. Ez azt jelenti, hogy a FED-nek sokkal nagyobb nyomdára lesz szüksége, és az amerikaiaknak jobban fel kellett volna készülniük erre.”

A digitális jüan hajnalán

A jelentés hozzátette, hogy sok más ország diverzifikálhatja devizatartalékait, hogy csökkentse az amerikai dollárhoz kapcsolódó eszközökre való támaszkodást. Ezt abban a reményben teszik, hogy minimalizálhatják az amerikai adósság által okozott lehetséges kockázatokat.

Kína közelgő digitális jüanja komoly kihívás lehet a dollár számára. A kínai CBDC ugyanis növelni fogja a jüan hozzáférhetőségét és elszámoltathatóságát és ezzel egy időben a nemzetközi kereskedelmet is a teljes digitális rendszerén. Szakértők már korábban mondták, hogy a digitális jüan veszélyeztetheti az USA dollár hegemóniáját. A jüan pedig kilövésre készen áll, így előfordulhat, hogy Kínának hamarosan nem lesz szüksége amerikai dollárra.

További kapcsolódó cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük