A brazil kormány szerint állampolgáraik rövidesen akár a McDonald’s-ban is fizethetnek Bitcoinnal

A Bitcoint elfogadó helyek száma robbanásszerűen megugrott világszerte az elmúlt hónapokban. Ehhez hozzájárult a brazil államigazgatás is, ugyanis egyre közelebb jutnak a BTC legális használatának jóváhagyásához. Ez vajon annak tudható be, hogy a törvényhozó szervek elkötelezetten hisznek a digitális fejlődés fontosságában, avagy valami más húzódik a háttérben? Az elkövetkezendő években valószínűleg fény derül erre is, addig azonban a rendelkezésünkre álló tényekre kell hagyatkoznunk a témát illetőleg.

A Salvador által kitaposott ösvényen haladva Brazília is rálépett a Bitcoinnal való fizetés legitimmé tételéhez vezető rögös útra. A kemény munka viszont meghozza gyümölcsét, nemdebár? Aureo Riberio, a brazil képviselőház tagja, szerint a brazíliai lakosok a közeljövőben képesek lesznek arra, hogy ingatlanokat, autókat és még a McDonald’s gyorsételeit is megvásárolják a világ vezető kriptovalutájával.

Mindemellett, nem a McDonald’s lenne az első gyorsétteremlánc, amely lehetővé tenné a brazil polgároknak a kriptóval való fizetést. Ugyan csak egyetlen burgerre érvényes (amely a Dogpper), de a Burger King-nél Dogecoinnal is fizethetnek a vásárlók ez év júliusától.

Mindezt a múlt szerdán elfogadott 2.303/15-ös törvény teszi lehetővé, amellyel arra törekszik a kormány, hogy a digitális fizetőeszközök a pénzügyi szektor jogszerű részévé váljanak. Azonban, a jogszabály még nem lépett hivatalosan érvénybe, mivelhogy a következő napokban történik majd meg a végső tanácskozás. Az ügyről a brazil képviselőház (Cámara dos Diputados) dönt majd. 

 

A képviselőház a brazil Nemzeti Kongresszus alsóháza és jelen pillanatban 513 taggal rendelkezik, akiket 4 évre választanak meg. A hasonló kaliberű törvényjavaslatokról plenáris üléseken döntenek, ahol megtárgyalják és szavazásra bocsátják az előterjesztést.

Ribeiro szerint ez a húzás elősegítené a kriptovaluták felé való merészebb nyitást az országban, illetve külföldi befektetők érdeklődését is felkelthetik.

Magas a BTC támogatottsága a brazilok körében

Egy frissen készített felmérés eredményeiből kiindulva állapítható meg a fent említett kijelentés. A brazil válaszadók közel fele gondolja úgy, hogy a Bitcoint törvényes fizetési eszközzé kellene tenni.

„A brazil szavazók voltak a BTC átállás legnagyobb támogatói a régióban. 56%-uk egyetért Salvador szemléletmódjával, 48%-uk szerint pedig Brazíliának is hasonlóan kellene cselekednie.”

Kutatók megállapításai szerint a brazil lakosok 50%-a befektetett már Bitcoinba, 39%-uk az infláció és a gazdasági instabilitás miatt. Tudniillik, február óta folyamatosan és egyre inkább növekszik az infláció mértéke, amire a központi bank a kamatok megemelésével reagált. Érthető módon a civilek nyugtalanok és tüntetések formájában fejezik ki nemtetszésüket. Erre is jó hatással lehet majd a Bitcoin elfogadása, amely remélhetőleg majd valamelyest helyreállítja a belpolitikai viszonyokat.

Forrás: cryptoslate.com 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.