A brit HSBC és Nationwide bankok betiltják a hitelkártyás kriptovásárlást

A brit bankok csatlakoznak az ország azon pénzintézeteinek egyre növekvő listájához, amelyek szigorítják a digitális eszközökre vonatkozó korlátozásokat.

Az Egyesült Királyság bankjai, az HSBC Holdings és a Nationwide Building Society betiltják a kriptopénzek hitelkártyával történő vásárlását a lakossági ügyfelek számára. Ezzel csatlakoznak az országban azon bankokhoz, amelyek szigorítják a kriptovaluták vásárlására vonatkozó szabályaikat.

A Bloomberg március 2-i jelentése szerint a lépés válasz a brit szabályozó hatóságok figyelmeztetéseire és a kriptoipart övező botrányokra. A Nationwide a jelentések szerint napi 5000 brit font (2,1 millió forint) limitet alkalmaz a kriptoeszközök bankkártyás vásárlására, míg a hitelkártyák többé nem lesznek elérhetőek a kriptotranzakciókhoz.

Az HSBC ügyfelei már a múlt hónapban sem vásárolhattak kriptovalutát a hitelkártyájukkal. “Ennek oka az ügyfeleket érintő lehetséges kockázat” – írta a HSBC a Bloomberg által látott e-mailben. A bankok mindkét esetben a Financial Conduct Authority (FCA) által kiadott figyelmeztetésekre hivatkoztak, a kriptoeszközökkel kapcsolatos kockázatokat kiemelve.

Az Egyesült Királyságban a Santander, a Natwest Group és a Lloyds Banking Group bankok is korlátozzák a kriptovalutákhoz való hozzáférést. A legtöbb korlátozás a Binance kriptotőzsdét célozza meg. Az HSBC 2021 augusztusában betiltotta a Binance részérő történő hitelkártyás fizetéseket, a tőzsde helyi szabályozási státuszával kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

Az Egyesült Királyságban a hatóságok keményen fellépnek a kriptotőzsdékkel szemben. Az FCA februárban egy olyan szabályrendszert javasolt, amely két év börtönbüntetéssel sújthatja a kriptocégek vezetőit, ha nem teljesítenek bizonyos promócióval kapcsolatos feltételeket.

A pénzügyi hatóság azt is közölte, hogy minden kriptotőzsdei szolgáltatónak – beleértve a kripto ATM-ek üzemeltetőit is – regisztráltnak kell lennie, és meg kell felelnie a pénzmosás elleni szabályoknak.

A közelmúltban jelent meg a várva várt konzultációs dokumentum az Egyesült Királyság közelgő kriptorendeletéről. E szerint a szigetország a kriptók élvonalába szeretne majd kerülni, elkerülve a világszerte egyre nagyobb teret nyerő szigorú ellenőrző intézkedéseket. A dokumentum több témával is foglalkozik, többek között az algoritmikus stabilcoinokkal, a nem-helyettesíthető tokenekkel és az ICO-kkal.