Angliában az összes kriptovaluta ATM illegálisan működik

A Brit Pénzügyi Felügyelet jelentése szerint az országban működő összes kriptovaluta ATM törvénytelenül üzemel. Úgy tűnik valóra válnak az Elliptic blokklánc elemző cég jövendölései a 2023-as évet illetőleg, hiszen a szabályozó szervek teljes gőzzel azon dolgoznak, hogy szigorítsák a kriptoszektorra vonatkozó rendeleteket.

Világszerte megkezdődtek a tanácskozások a kriptoeszközökkel és szabályozásukkal kapcsolatban, ezalól természetesen az Egyesült Királyság sem kivétel. Az FCA (Financial Conduct Authority) testülete például az engedély nélkül szuperáló kriptó ATM-eket vette górcső alá.

A brit piacfelügyeleti hatóság beszámolója szerint több olyan Leeds-ben működő ATM-et is átvizsgáltak, amelyről azt feltételezték, hogy illegálisan üzemeltetik. Az FCA a West Yorkshire-i rendőrkapitánysággal együttműködve gyűjtötte be a bizonyítékokat a város különböző helyszíneiről. Az ellenőrzés alapján megállapították, hogy a szóban forgó ATM-ek egytől egyig az előírt engedélyek nélkül működtek.

Egy közleményben Mark Steward, az FCA végrehajtási és piacfelügyeleti ügyvezető igazgatója, azt nyilatkozta, hogy a szabályozó szerv a továbbiakban is folytatja majd a törvénytelen vállalatok lefülelését.

Steward hozzátette, hogy az ATM-ek üzemeltetői kötelesek bejegyezni magukat a Pénzügyi Felügyeletnél, illetve eleget tenni az érvényben lévő, pénzmosás elleni törvényeknek. Véleménye szerint a kriptovaluták „magas kockázatú eszközök” és „szabályozói felülvizsgálatra” van szükség rájuk vonatkozóan.

A West Yorkshire Police nyomozó őrmestere elmondta, hogy a regulátorok a jogsértés abbahagyására irányuló parancsot közvetítettek a működtetők felé.

A rendelkezésre álló információk szerint országszerte 28 településen találhatóak meg ilyesféle ATM-ek. Az adatok szerint Angliában a legtöbb kriptovaluta ATM Londonban, Manchesterben, Birminghamben és Nottinghamben lelhető fel.

A kriptoszektorra világszinten rájár a rúd mostanában, hiszen akárcsak az FCA, a többi hasonló szervezet is kemény kézzel bánik az ágazatban tevékenykedő egyénekkel, vállalatokkal. Nemrégiben a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYDFS) a Coinbase és a Kraken kriptotőzsdékkel szemben folytatott kivizsgálást. A Coinbase ezután egy vaskos 100 millió dolláros büntetésben részesült.

Tudniillik, már Magyarországon is hódítanak a kriptó ATM-ek, azonban hazánkban egyelőre csak Budapesten vehetőek igénybe ezek a masinák.